pos report 31 mars

Natibou
Hans and Monica Ahlinder
Wed 31 Mar 2010 08:15
pos 6:56 S 109:50 W
 
Vi har en av dem finaste dagarna hitills på vår passage till Marquesas. Det har varit fin vind och soligt, men ändå inte för varmt - det känns redan en klar skillnad mot Galapagos och Panama som var mycket varmare och fuktigare. Marquesas ligger på 10 grader sydlig latitud, och eftersom vi nu är på väg in i vinterhalvåret här på södra halvklotet så blir det svalare med "dubbeleffekt" pga att vi kontinuerligt rör oss söderut  (nu på 7 grader sydlig latitud) och kommer djupare in i vintern också. Det känns bara skönt för vi pratar om att gå från över 30 grader, till sköna 25 - 26 grader! 
 
Idag satt vi på "takterrassen" och drack kaffet i sena eftermiddagssolen. Dvs vi satt på taket! Det är en väldigt skön plats eftersom vinden sveper över däcket men samtidigt är det skugga bakom seglen. VI försökte också hissa spinnakern idag men efter 2 timmars slit utan att lyckas fick vi ge upp. Vi har stora problem med spinnaker strumpan som hela tiden tvinnar sig, vilket gör att "tratten" inte går att dra upp över seglet. Nytt försök i morgon. Vi ska också försöka oss på att reparera den trasiga gennaker peken också. Monica ska hissa ner mig med båtsmans stolen framför frambalken ner till vattenytan där jag ska fästa en ny vajer/lina i infästningen vid vattenlinjen. Vi vill gärna få igång vår gennaker igen eftersom det är vårt favorit segel - det fungerar väldigt brett över ett stort vindregister, och känns väldigt tryggt att bara rulla in om det blåser upp. Spinnakern känns "läbbigare" när det plötsligt båser upp. Den är på 200 kvm, och man är liten när man drar i dem trasorna när vinden suger i.
 
Annars alt väl ombord, idag åt vi Tacos till middag - kändes som "hemmavid". Till lunch blev det härligt nybakat bröd, som åts varm med massor av smör en god italiensk korv på  - lyx!
 
/Hans
 
Ser lite ensamt ut på bilden här under va? Svårt att vara längre från land på någon annan plats på jorden faktiskt...får det att kittlas lite extra i maggropen.