4 april - påsken firades med gult drag!

Natibou
Hans and Monica Ahlinder
Mon 5 Apr 2010 02:22
pos 10:45 S 124:44 W
 
leg time är 18.30 4 april i skrivande stund
 
Ytterligare en fin dag i solsken och passadvindar. Vi valde ett gult drag till vårt fiskespö dagen till ära, men inget napp idag. Annars en hel del god läsning. Hans läser Strindbergs "Röda Rummet" och Monica läser sista delen i Millenium trilogin av Stig Larsson "Luftslottet som sprängdes". Vindarna har varit väldigt "lynniga" idag, med ibland byar upp till 30 - 35 knop mot normalt runt 20 knop. Så vi har fått "nödreva snabbt" 2 ggr när surfandet blev väl "roligt/häftigt". Så lite ryckigt idag, men samtidigt skön segling däremellan. Se bilden här under där det nu syns att vi har det mesta bakom oss och inte så långt kvar. Vi kommer att få in vinden rakt bakifrån (österifrån) nu på slutet, vilket innebär att vi kommer att kryssa med vinden, vilket framgår av det röd/svartprickiga routingförslaget som syns på bilden framför båtsymbolen. Det är Galapagos öarna som syns uppe till höger på bilden.
 
 
 
Vi har nu cirka 820 distansminuter kvar, lite mer än 4 dagar sannolikt eftersom vi brukar göra runt 200 distansminuter per dygn om vi får bra vindar. Det ser ut som det blir lite svagare vindar de 2 sista dagarna, så eventuellt så får vi lägga på en dag på ankomstdatumet - så 9:e eller 10:e April alltså till Fatu Hiva, och ankringsplatsen där som heter Hanavave.
 
Vi siktar nu alltså på att gå till Fatu Hiva (sydöstön) och "gulflagga" som det så vackert heter. Vi får egentligen inte gå till Fatu Hiva, eftersom det inte är en officiell inklareringshamn. Men det är den vackraste ön i Marquesas (se sidan 258 i Jimmy Cornells "A Passion for the Sea"!!!), och om man inte tar den först - så får man kryssa tillbaka till den mot rådande passadvindar - vilket inte är så kul. Att gulflagga innebär att man hissar gul karantänsflagg och ankrar upp utan att "officiellt" gå iland - det är tillåtet enligt internationella regler. Att vi sedan går iland lite diskret, är det förhoppningsvis ingen myndighetsperson som ser...
 
 
Sedan efter Fatu Hiva så blir det antingen till Hiva Oa (mittön), där vi kan klarera in och softcruisa runt lite, eller direkt till BWR basen som ligger på södra sidan av Nuku Hiva. Det är till den norra ön Nuku Hiva som Jan (min bror) och Susanne flyger in den 20 April. Vi lämnar sedan Marquesas runt den 23 Apri via den mindre ön Oa Pou som ligger strax söder om Nuku Hiva. Därifrån seglar vi sedan med Jan o Susanne mot Tuamoto archipelagen som ligger cirka 500 distansminuter (2.5 dagars segling) i SydSydOstlig riktning.
 
Så allt väl på the happy ship Natibou,
 
Glad Påsk önskar Monica o Hans