Onsdag kväll 19.30 position 16:22N 56:15W

Natibou
Hans and Monica Ahlinder
Wed 2 Dec 2009 23:54
 
Vinden kom tillbaka igår kväll, och har hållit i sig sedan dess. Det blåser runt 17 - 23 knop från ENE, och vår kurs är runt 290 grader mot Antigua, så bättre kan vi inte få det. Vi har under dagen idag och även nu konstant legat på runt 9 - 12 knops båtfart, med surfar på 13 - 14 knop - strålande sol på det, så förstår ni att det är gött o leva out here.
 
Vi kommer som det ser ut nu att anlända Antiguas sydkust runt 10 - 12 lokal tid  (UTC + 4 timmar = 5 timmar efter Sverige nu) imorgon (torsdag 3/12) mitt på dagen. Vi kommer att fortsätta norrut längs Antiguas västkust till vår "hemmahamn" i Antigua den kommande veckan, nämligen Jolly Harbour - och hoppas kunna anlända där före 1600 då tullen stänger för dagen. Om vi kommer efter 1600 så måste vi ankra upp i en lagun utanför, hissa karantänsflagg (gul Q-flag) och invänta fredag morgon för att kunna gå in och förtulla. Jolly Harbour är en "utgrävd" marina med hög klass. Ska bli skönt att ligga så tryggt och få några härliga långa nätters sömn. Det är det man längtar mest efter nu, där man under 3 veckor har haft som längst 2 max 3 timmars sömn på raken. Sömnbrist och värmen (runt 30 grader) tar verkligen gradvis krafterna, och nu går vi nog på en hel del adrenalin, vilkert säkert kommer att märkas när vi ligger säkert i marinan - då lär man slockna som en stock!    
 
Seglar nu i fullmånsken igen, det är väldigt speciellt. När mörkerseendet har infunnit sig så är det nästan som att segla på dagen, allt syns väldigt tydligt.
 
Mammi ligger i bingen ocdh läser och vilar sig. Det "vaktschema" som vi har gått efter under överresan är följande (om vädret har tillåtit det):
 
Lunch mitt på dagen normalt runt ettiden. Middag runt 18 - 19 tiden. Vila för Monica direkt efter middagen till 2100 då går hon på sitt första ensamma pass, jag sover till 24, då jag går på 3 timmar, Monica på igen 0300 - 0600, och jag tar passet 0600 fram till vårt radio call med dem andra båtarna som är 10.00 varje dag, då Monica normalt sover till ungefär 0930 och sedan tar hon frukost (som jag tog runt 0800, härligaste tiden med kaffe och fralla i sittbrunnen, med en tidig soluppgång i nacken).. 
 
Vi brukar ta 1 timmes vila var någon gång under eftermiddagen också. Vi ska fundera igenom om det finns något bättre "vaktschema", men det har fungerat rimligt bra tycker vi.
 
Snart är vi framme, och då kan vi ladda upp mer bilder och summera upp "vår Atlantic passage"! En tidig reflexion som både jag ochj Monica har gjort är att vågorna är så mycket mindre än vad vi hade förväntat oss, även när det har blåst ganska hårt.
 
God natt från Natibou,
 
önskar Hans  
 
/Hans