29 mars - stort fiskafänge ombord

Natibou
Hans and Monica Ahlinder
Tue 30 Mar 2010 01:21
pos 6:18 S 103:11 W
 
Seglingen fortsätter med bra vindar, och en bra prognos på dem närmaste dagarna. Ett första försök till ETA (Estimated Time of Arrival) till Marquesas blir nu den 9 April. Jag kommer att uppdatera den prognosen efterhand som den blir säkrare.
 
Idag så blev det första nappet efter Galapagos. Vi hade två spön ute, ett på varje sida. Samtidigt (varför är det alltid så?) som det kom en squall med 26 knops vindar, så hugg det till på bägge spöna, och linan åkte ut med ett vinane ljud från bägge rullarna. Så in med genuan, på med motorerna, upp mot vinden, på med flytvästen o säkerhets selen, hämta huggkroken och tjocka handskarna, och veva, veva, veva in ett par hundra meter lina. Den ena fisken (med absolut största sannolikhet en annan tuna) slet sig och kvar blev bara en kortare linstump.
 
Men den andra fick vi in och lyckades få upp i båten från aktern med hjälp av vår långa huggkrok. Det var den mest kompakta tuna som vi fått. Den vägde 13 kg, men var bara 65 cm lång. Ett muskelknippe, och helt solid/kompakt. Tror inte det finns någn tjusigare fisk i havet. Tycker nästan synd om dem fiskar som ett stim tuna får upp blicken för att fånga in. Måste vara nästan omöjligt att komma undan!    
 
 
Vad sägs om denna färg o form? Den var som ni ser nästan helt rund.
 
 
O mamma fiskade också.. Skämt åsido så får vi plocka många sådana här squids och flygfiskar från däcket varje morgon. det kan vara upp emot 10 - 20 stycken liggande på däck när vi vaknar. Vi har inte listat ut hur squidden kommer dit, flygfiskarna flyger väl dit men squiden? Hoppar dem upp ur vattnet? Eller dumpas dem av fåglar på däck? Någon som vet, så hör av er va email natibou (at) mailasail.com .
 
 
 
Vi hörs