18 November och just passerat ekvatorn! Vi är "hemma" på norra halvklotet igen!

Natibou
Hans and Monica Ahlinder
Thu 18 Nov 2010 11:58
Position 00:00S 105:30E
 
Torsdag 18/11 2010
 
Vi passerade just ekvatorn, och är nu "hemma" på norra halvklotet igen, så med viss saknad så lämnar vi vårt sydliga äventyr bakom oss. Sista gången vi var på norra halvklotet var vid Galapagos i Mars.
 
Vi är nu bara en dags segling från vårt nästa mål Nongsa Point som ligger mitt emot Singapore - men fortfarande i Indonesien. 
 
Sedan vi lämnade Bali så har vi varit på Borneo i tre dagar. Vi tog och hyrde en flodbåt och åkte upp i en berömd nationalpark där 25 % av alla nu levande orangutanger finns. Det var en häftig upplevelse att vara helt nära orangutangerna i det vilda. Dem har ju  97 % identiskt DNA i jämförelse med människan, så det var lite som att se sig själv i spegeln när man var tillsammans med dem. På gott o ont...
 
Borneo är ett ställe som man gärna kommer tillbaka till, mycket mer genuint än Bali - och med fantastiska regnskogar och floder som är farbara med båt långt in i djupaste djunglerna!
 
Annars är "seglingen" här lite av ett skämt eftersom vi för det mesta måste motorsegla/eller helt gå för motor eftersom vi oftast saknar seglingsbar vind. När man är nära ekvatorn så upphör alla passadvindar, och det är endast svaga/inga vindar - utom när vi får squalls på oss som kommer dagligen med regn och ibland hårda vindar.
 
Annars allt väl ombord, vi ska försöka klämma in någon dag i Singapore också, innan vi ger oss iväg upp längs Malaysias och Thailands västkust. Vi flyger hem till Stockholm över julen (14 dec - 30 Dec), och lämnar då båten i Phuket Thailand.
 
/Hans o Monica