fortsatt fin segling - men problem på vår kompisbåt Bionic

Natibou
Hans and Monica Ahlinder
Thu 1 Apr 2010 08:17
pos 7:20 S 113:11 W
 
Vi har ändrat båttiden idag så vi är nu 9 timmar efter Sverige (UTC - 8 timmar).
 
Klockan är nu 0200 båttid.
 
Idag den 31 Mars så hade vi ytterligare en mycket fin seglingsdag. Det var strålande sol och lagoma vindar från sydost. Vi använde dagen till diverse småjobb på båten inklusive en storstädning i några av rummen. Allt är väl ombord och "ta i trä" alla viktiga funktioner på båten fungerar mycket bra. Vi har inga saker som inte fungerar (förutom bogspröt som gick sönder tidigare), vilket faktiskt är ganska ovanligt.   
 
I går morse vid vårt dagliga radio call så meddelade vår Spanska kompisbåt Bionic med Jaume och Carmen ombord att dem fått problem. Jaume hade fått ett njurstensanfall och mådde väldigt dåligt, med stora smärtor, och begärde omdelbar assistans. Omedelbart så vände 3 båtar som låg närmast dem riktning för att vara stand by för vidare hjälp. Vi var själva över ett dygn framför dem, så det var ingen mening för oss att vända om mot vinden när andra båtar (också med sjukssköterskor och farmacepter ombord!) var i närheten. Miss Tippy var den båt som låg allra närmast Bionic. På den båten är det en alldeles otrolig familj, med en fin sammanhållning. Sheila, mamman, är sjuksköterska så hon satte sig i gummibåten som Brian sedan släppte iväg med 100 meters lina. Hon kunde sedan hoppa över till Bionic när gummibåten drev inpå dem. En inte helt lätt, och inte ofarlig manöver i öppen sjö! Modig och tuff tjej! Men så har hon också några år jobbat som sjuksköterska under "operation desertstorm" i Irak.
 
Hon stannar nu på Bionic över natten, och eventuellt resten av färden till Marquesashos Jaume och övervakar att han är OK, och miss Tippy ligger alldeles intill hela natten som support. Via sattelitlänk har dem etablerat kontakt med Jaumes läkare i Spanien. Han får bland annat smärtstillande, och är ordinerad vila. Två andra båtar är också på väg till dem, och har erbjudit sig att lämna över extra besättningsmedlemmar för att hjälpa Carmen att ta båten vidare till Marquesas, och Sheila kan fokusera på att ta hand om Jaume. Vi har en ny radio uppkoppling om 6 timmar då vet vi mer om hur han har det, men i går kväll så var läget stabilt, även om han hade svåra smärtor.
 
Det går inte att återvända till Galapagos för det är mot vinden, och dem har mer än 10 dagar kvar till Marquesas - så vi hoppas innerligt attt det inte blir ett allvarligare läge för Jaume. Vi är nu första båt i fältet, och om det skull behövas, så har vi fått uppdraget att förbereda hans ankomst till Marquesas med eventuellt medicinskt support där.
 
/Hans