Onsdag kväll 2100 UTC + 2 timmar position 20:58N 41:36W

Natibou
Hans and Monica Ahlinder
Wed 25 Nov 2009 23:01
Onsdag kväll 25/11. Idag var det lite extra händelserikt...
 
Under hela natten och förmiddagen så hade vi fin medvindssegling med blåa gennakern, men pappi ville byta till den röda (större...) spinnakern, eftersom väderprognosen sa att det skulle mojna (vinden minskar) under eftermiddagen. Men när vi skulle hissa spinnakern så fick vi problem. Vår spinnakerstrumpa fastnade 2/3 upp - och gick varken att få upp eller ner därifrån. Vad göra? Vi släppte ner fallet i alla fall, och försökte samla upp allt rött nylon på nätet och sätta oss på det så det inte blåste upp igen, vilket det naturligtvis gjorde! Och inte nog med det, det blåste ut över fören och kom in under ena pontonen - då börjde det bli lite läbbigt. Delar av spinnakern började då vattenfyllas - samtidigt som båten seglade framåt med bara storen i ungefär 5 knop. Till slut så kunde vi få upp spinnakern ur vattnet med hjälp av ankarspelet!!! Puuh.
 
Grundorsaken till varför det hände ser ni på detaljbilden på blocket som sitter i toppen på spinnakerstrumpan. Det blocket "skar sig" så att manöverlinan skar in i benkip i blocket och låstes då effektivt. Men allt gick bra!
 
Senare på eftermiddagen så fick vi vårt första möte med ett äkta "squall". Squall är ett mycket kortvarigt, mycket intensivt regnmoln (ibland med åska) som orsakar häftiga vindökningar. Det som är bra är att dem syns väldigt tydligt på radarn, och därför har vi rutiner så att vi alltid bevakar radarn på natten så vi kan reva ner seglen i god tid. På dagen så ser man dem väldigt tydligt komma också - bara titta ut. Dem kommer alltid med vinden - så vi tittar bara i vindens riktning, dvs bakåt i passadvindarna.
 
Och idag kom det en sådan squall rakt på oss, vi hade rullat in gennakern och seglade för bara storen. Vindökningen var cirka från 20 knop till 27 knop, så en mycket snäll squall, det är inte ovanligt med en fördubbling av vinden. Däremot så var det otroliga mängder regn som kom på dem cirka 10 minuter som det hela varade. Lärorikt!
 
Snart har vi bara 1/3 kvar av vår överresa, fortfarande är ETA 3 December för ankomst Antigua. Allt är bra ombord, och vi har just haft ännu en underbar Monica - middag. Denna gång så var det stekt fläskfile och potatisgratäng, med varma tomater - och en halv öl var till!
 
Ha det bra allihopa,
 
Hans o Monica 
 

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image