Aitutaki i Cook Islands - så nära paradiset man kan komma, men orkaner finns tyvärr där!

Natibou
Hans and Monica Ahlinder
Tue 8 Jun 2010 08:05
pos 18:52 S 159:48 W
 
Vi har nu kommit fram till Aitutaki i Cook Islands efter 4 dagars segling från Bora Bora i Franska Polynesien. Vi tycker väldigt mycket om den här ön. Den har "äkthet", härliga människor och en sagolik lagoon. Vi har varit i kyrkan (en av 7!) och lyssnat på fantastisk sång, cyklat runt ön, snorklat, åkt gummibåt i den enormt stora lagoonen och ätit födelsedagsmiddag på ett fint resort härintill.
 
Orkanen Pat hade träffat ön i Februari i år och det var fruktansvärt o se förödelsen som fortfarande syntes överallt. Ungefär hälften av alla hus hade fortfarande inga tak - dem hade blåst bort .Orkanen var den kraftigaste i modern tid på Aitutaki. Vindstyrkan var över 100 knop dvs 180 km/h....och det pågick i 4 timmar en natt den 10 februari. Vi hade inte mage att fotografera förödelsen för närgånget, många sov fortfarande i tält som olika nödorganisationer hade satt upp.  
 
Själva hamnen och kanalen in är utsprängd ur korallrevet, så det var lite nervöst och komma in men det gick bra. VI ligger nu i en liten hamnpöl, som dock inte ansluter till den stora lagoonen. Det går dock utmärkt att åka gummibåt dit vilket vi gjorde idag. Dem flesta bilderna är från dagens gummibåtsresa till några Motus i yttre barriärrevet. Aitutaki har en av världens vackrast lagooner med ett klarblått vatten och små Motus nära dem brytande havs sjöarna utanför.
 
Vi har svårt att tro vi kommer att komma till en mer "southern seas" bild än den här. Det är så vacket så det gör nästan ont!
 
Se själva:
 
 
Det här är själva hamnen, som är mycket liten och endast några båtar får plats samtidigt. Det är också väldigt grunt, varför det är "catamaran " territorium. några enskrovsbåtar var ankrade ute i havssvallet utanför korallrevet för dem var för djupgående för att våga sig in i hamnen.
 
 
Öppningen ut till revet syns bakom den andra katamaranen, smalt och grunt!
 
 
Monicas födelse dags "tårta" som intogs på ett fint resort i närheten.
 
 
6 söta flickor, varav 4 var nyligen konfirmerade strax innan bilden togs. Bakom syns den katolska kyrkan, där vi blev inbjudna att äta lunch med prästen och "kyrktanterna".
 
 
Två av dem söta konfirmanderna.
 
 
Två pojkar som vi träffade tidigare på dagen under cykelturen var väldigt nyfikna på vår båt, så vi bjöd in dem till båten och bjöd på cola och salta pinnar - vilket dem njöt av.
 
 
Vandring på en av Motusarna i södra lagoon skärgården.
 
 
Samma Motu i bakgrunden, men där också vattenfärgen framgår - kristall klart!
 
 
Paradiset??
 
 
Paradiset enligt Monica.
 
 
Paradiset enligt Hans.
 
 
Paradiset enligt Hans också.
 
 
Mysig tjej i modern solhatt.
 
 
Rolig bild enligt Monicas humor.
 
 
Vandring runt en av Motusarna på utsidan mot revet. Vi hade också en fin snorkling här nedanför.
 
Imorgon tisdag så måste vi tyvär lämna Aitutaki för att hinna till Tonga den 16 Juni, eftersom våra barn kommer dit den 17 juni. Det ska bli härligt att träffa dem igen. Sist vi sågs var i Januari i västindien.
 
/Hans o Monica