nattpasset mellan 1:a o 2:a April

Natibou
Hans and Monica Ahlinder
Fri 2 Apr 2010 09:00
pos 8:27 S 116:09 W
 
Leg time är nu i skrivande stund 0245 den 2 April.
 
Det är på nattpasset som man kommer sig för att sitta med datorn och göra lite blog uppdateringar, skicka email etc. Det får tiden att gå snabbare på natten som kan bli lite seg ibland när det inte händer så mycket. Fördelen med passadvinds segling är ju just det, det händer inte så mycket...å andra sidan så blir det inte så omväxlande som vi ti.ex. har haft på delar över atlanten, passagen mellan Bonaire och Panama och även Panama till Galapagos. Men om jag får välja så tar jag nog passadvinds seglingen, i alla fall när det rör sig om så långa distanser som denna. Det är tröttande att bara vara två som tar alla passen normalt sett, men om vädret är instabilt så blir det mycket jobbigt. Vi har haft mycket bra möjligheter att vila och lagra i "tidbanken" under hela den här passagen. Och vi känner oss oförskämt utvilade.
 
Vi passerade halv vägs markeringen tidigare idag, vilket kändes bra - nu börjar nedräkningen av dagarna till vi är framme i Marquesas. Vi bedömmer fortfarande att vi bör kunna vara framme runt den 9 April som tidigare. Vinden har nu börjat vrida mot öster (från sydost) helt i enlighet med våra väder prognoser. Vi kommer att ha runt 15 - 20 knops vindar dem närmaste dagarna vilket är optimalt. När vi kommer närmare Marquesas så ser det ut som vindarna lättar ur till bara runt 7 - 10 knop vilket kan komma att innebära viss motorgång - vi får se. Det är inte optimalt för oss med östliga vindar eftersom vi alltid "kryssar med vinden" och det innebär att vi inte kan gå kortaste sträckan, utan får en längre sträcka att gå.
 
Begreppet "chafe" dvs löpande slitage på "allting" är något som är väldigt närvarande när man seglar så intensivt som vi gör nu 24 timmar runt klockan i flera veckor. På några veckor seglar vi mer timmar i öppen sjö än dem flesta segelbåtar gör i Sverige på flera år. Lägg till att vi nu är under stark UV strålning som äter rep o segel o gelcoat! + saltvattnet som är mycket saltare än i Sverige - så inser man att det är en kontinuerlig kamp mot moder natur som hela tiden pågår med oförminskad kraft. Idag har vi spenderat 2 timmar med att återmontera gennaker peken. Vårt stack pack/lazy jack system som storseglet ramlar ner i när man tar ner det seglet, gick sönder idag pga kontinuerligt slitage i ett block. Det var lätt lagat, men det innebar att jag var tvungen att bli upphissad i masten för att laga linorna som håller upp stack packen. Det är alltid lite läbbigt när man har öppen sjö och där uppe åker man fram o tillbaka om man inte hålleri sig hårt. Men om man håller i sig, så går det inte att jobba där...dilemma, men det gick helt utan intermezzon, och det är nu lagat.
 
Om vinden tillåter så tänker vi testa gennakern och vår temporära lagning av peken i morgon. När vinden vrider så mycket mot öster är det jobbigt att inte ha ett bra medvinds segel a la gennakern. Med 20 knop i vindprognos, så är det i mesta laget för ett nytt spinnaker försök nu, kanske när vi kommer närmare Marquesas där det ser ut att blåsa mindre. Fartskillnden med gennakern uppe kan vara flera knop extra, gentemot om vi bara har genuan som nu.
 
Idag blev det biff stroganoff som smakade som ett smäck. Maten ombord är en nivå högre än vad vi har hemma, och det var ett citat från Monica idag! Till förrätt idag så åt vi en stor helt perfekt mogen Avocado med bara lie limesaft på - smakade också bra. Sista svenska kaviartuben börjar ta slut, men den räckte till några goda hårdbrödsskivor till lunchen. Ser fram emot när Jan o Susanne komemr o besöker oss på Marquesas, då bara måste dem ta med sig överlevnadskitt för svenskar a la Kalles kaviar, sill, ansjovis (till janssons frestelsen!), hårdbröd oj nu blev jag sugen. VI håller på att skriva på en önskelista till dem nu!
 
Nu måste jag gå och purra Monica, hon har skiftet mellan 0300 - 0600 det tuffaste!
 
ha det,
 
Hans