kort positions uppdatering

Natibou
Hans and Monica Ahlinder
Sun 28 Mar 2010 13:44
pos 5:32 S 100:30 W
 
Vi har nu fått lite sämre väder med avseende på sol, dvs det är mulet och ibland får vi korta regnskurar. Lite "tråkväder" kan man väl säga. Vindarna är i princip sydost men oscillerar +- 20 grader och från 8 till 20 knop, så det blir omtrimning av kurs o segel hela tiden. Minor problem! Eftersom vi hela tiden har vinden in från aktern och fortfarande gör bra framfart genom vattnet, bland annat med hjälp av en fin medström också.
 
Har försökt fiskat med två spön ute hela dagen, men inte ett napp ännu. Har japsen dammsugit hela stilla havet? - ryktet säger det, åtminstone på tonfisk.
 
Inga speciella händelser ombord igår den 27 mars. Vi håller dock så sakteliga på att ta täten i fältet av 30 BWR båtar. Vi är andra båt nu, och sannolikt så går vi förbi den som ligger först (och som startade en dag före oss från Galapagos...) om cirka 24 timmar. Tänk om vi hade haft gennakern också, då ....
Vi får se vad som väntar oss den 28, men det ser ut att bli en riktigt grå dag, soluppgången uteblev helt idag.  
 
Vi har haft en hel del "radiochat" i natt med dem andra båtarna, ett sätt att hålla tristessen borta, och hålla en vaken, på dem långa nattpassen. Bland annat har två båtar tvingats vända om tillbaka till Galapagos efter att ha fått problem med sina motorer, ett klokt beslut när man har 3 veckor framför sig - dem var bara 2 dagar ut. VI hopps o tror att dem kan ansluta senare. En annan av våra båtar, ett stort specialbygge från Sydafrika har efter återkommande styrningsproblem också beslutat att helt avbryta jorden runt seglingen med BWR. Dem återvände till Panama för en vecka sedan, dem kom aldrig fram till Galapagos.
 
Kaptenen och pappan ombord på en av de Engelska discovery 55 båtarna (Roundabout), och med dem finaste/härligaste människorna ombord - fick en allvarlig stroke i hjärnan i hamnen på Galapagos. Han blev kortvarigt förlamad längs med ena sidan av kroppen, och föll ihop på gatan strax innnan middagstid. David som han heter är lika gammal som jag, och dem har två små barn med sig på resan. Dem har nu tvingats hyra in en skeppare som tar båten till Tahiti, och hela familjen har nu flugit hem till England med medicineskort. Vi hoppas alla att David och hans familj återansluter i Tahiti i Maj - och det är också deras högsta önskan. Ingenting är självklart och det här gör mig bara mer motiverad att fortsätta göra vår drömresa. Ingen vet hur lång tid man har då man kan vara frisk nog att genomföra en krävande och givande resa som den här. Vi är väldigt tacksamma för att få vara så friska som vi är.      
 
/Hans