2 - 3 april starkare vindar och allt väl ombord

Natibou
Hans and Monica Ahlinder
Sat 3 Apr 2010 08:14
pos 9:04 S 119:21 W
 
Legtime är nu 02.00 den 3 april = 11.00 3 april i Sverige 
 
Idag har vi seglat med fullt segelställ, inget rev i storen och hela genuan utrullad. Det har blåst mellan 16 - 18 knops vindar från ESE och vi har tagit det lugnt, läst böcker och diskuterat planeringen framöver. Framåt kvällen så ökade vinden något, dock inte mer än till 20 - 22 knop, som ger cirka 15 knop relativ vind eftersom vi seglar med vinden. Med full stor och full genua, så revar vi normalt först vid 20 knops relativ vind. Men inför nätterna så vill vi ha en segelsättning som alltid kan hantera en vindstyrka högre utan att behöva gå upp på däck för att reva. Så vi beslutade oss för att ta in två rev på storen och behålla hela genuan ute. Det blir en bekväm segling med mer segel framtill på båten och en realtivt liten stor när man går med vinden. Det är också mycket enklare att ytterligare reva genuan från sittbrunnen, istället för att behöva vara två vakna som revar storen framme vid masten. Så vi har en policy att ha lite storsegel uppe på natten.
 
VInden har nu under natten gradvis ökat och nu vid 0200 tiden så har den gått upp i 22 - 26 knop, ibland högre i byarna. Så valet att ta in två rev i storen var väldigt korrekt och smart. Båten seglar nu välbalanserat - men nändå mycket fort. Lasterna på båten sjunker också betydligt vilket förhoppningsvis innebär mindre reparationer och underhåll - och totalt mindre risker. Vi har ändå en båtfart på mellan 8 - 10 knop, ibland upp till 12 knop i surfarna utför vågorna.
 
Så allt väl och båten seglar sig själv som alltid. Autopiloten fungerar helt otroligt bra. Båten har aldrig under autopilot styrning tappat kontrollen - nånsin! Det är annars ett stående problemområde på dem flesta andra båtarna i BWR. Framför allt så var det många vind piloter som gick sönder i stormen mellan Bonaire och Panama. Men det har varit relativt vanligt med broachar (dvs när en större våg tar tag i aktern på båten och vrider den så båten lägger sig längs med vågorna) även där båtarna har fått masten ner i vattnet, vilket är en mycket riskabel situation. Ofta fick dem båtarna vattenfyllda sittbrunnar också. Att kunna lita på autopiloten gör att vi kan vila och sova ut när vi inte har våra pass.
 
Vi har fortfarnde en ETA Marquesas till den 9/4. Väder prognosen för dem närmaste 6 dagarna säger att vi nog kommer att ha samma väder som nu i två dagar, och sedan avtagande vindar succesivt till Marquesas. På slutet bara runt 10 knops vindar, vilket nästan är för lite att segla på. Vi får se.
 
Vi gör nu cirka 200 distans per dygn, och vi har cirka 1150 distans kvar att gå, så teoretiskt cirka 6 dygns segling kvar ungefär.
 
Ha det,
 
Hans