Tuamotos atoll skärgård

Natibou
Hans and Monica Ahlinder
Wed 28 Apr 2010 11:00
pos 16:38 S 143:34 W
 
Vi kom först fram till Makemo i den östra delen av Tuamoto. Vi valde att gå lite längre österut för att få en lite mer "autentisk"  upplevelse av dessa speciella öar. Ju längre västerut man kommer desto mer påverkad är öarna av turism från Tahiti.
 
 
 
Här har vi just passerat öppningen i revet in till Makemo. Vi var lite uppskruvade innan eftersom man måste komma igenom ganska exakt när tidvattent vänder så det inte blir varken ingående eller utgående sröm att kämpa emot. Vi fikc en lätt passage utan problem.
 
 
Monica i skön snorkeling pose' på Makemo.
 
 
Jan likaså.
 
 
Vandring längs med yttre revet.
 
 
Här är tidvattnet lågt och då är det roligt att vandra runt i det grunda vattnet och se vad man kan finna. Bland annat små revhajar som har blivit inlåsta till tidvattnet kommer tillbaka.
 
 
Försök till konstnärlig bild på Makemo.
 
 
Hyfsat vacker ankringsplats, ett av dem vackrast vi haft hitills. Den här platsen låg på västra delen av Makemo, dit vi kom efter att försiktigt ha gått inne i den stora lagunen med båten i cirka 3 timmar. Jan satt uppe i masten större delen av den tiden på en av dem andra båtarna för att speja efter korall huvuden, vilka man ser väldigt bra uppifrån masten, åtminstone mitt på dagen.
 
 
Susanne med modell större mussla - stoppa inte in fingret det kapas direkt!
 
Vackra korall huvuden där vi låg för ankar. Trevliga att titta på men inte så roliga o köra på med båten.
 
 
Den här bilden tog Jan uppifrån masten, och då syns korall huvudena väldigt bra. Dem finns nämligen inte på våra sjökort, så det är visuell segling som gäller.
 
 
Lite snorkling hann vi med här också, bara så vackert med reven och alla färggranna fiskar.
 
 
Jan o Susanne njöt på Makemo. Susanne är en "värmedyrkare" och trivdes som fisken i vattnet med värmen i luften och i vattnet (runt 28 grader i vattnet).
 
 
En puma i palmen - se upp!
 
 
Kvällsbild över andra ankringsplatsen i Makemo..
 
 
På väg att ankra upp i Makemo, bakom syns vår kompisbåt Bionic.
 
 
Ankaret på plats och snart snorklade vi runt.