Pacific update - vi närmar oss höjdpunkterna på vå r resa

Natibou
Hans and Monica Ahlinder
Sat 6 Mar 2010 04:55
Position nu 4:13N 82:20W
 
En liten uppsummering av vad som hänt sedan sist. Kanalfärden genom Panama kanalen gick bra, och när vi parkerat båten i La Plaita marina på stilla havs sidan så flög Monica hem till Sverige för att bland annat fira sin mors 90 årsdag + diverse annat, bland annat träffa våra fantastiska barn förstås - och se om vårt hus stod kvar. När Monica var hemma så passade jag på att vara sjuk, det var ett virus som i princip alla båtarna fick under ett par veckor. Feber, illamående och allmänt totalt orkeslös. Inte helt kul i värmen men det fick gå. Innan Monica kom tillbaka så hann jag bli frisk ett par dagar och hann med lite underhåll på båten.
 
När Monica kom så ville vi komma iväg mot Galapagos och Los Perlas så snart som möjligt. Panama är ingen höjdare, och vattnet var så smutsigt så det gick inte att bada eller använda watermakern.    
 
Vi bunkrade upp båten med max diesel + extra dunkar också + vatten + extra dunkar vatten.. Resan mot Galapagos och sedan Marquesas är lång och det finns få tillfällen till kompletterande bunkring.
 
Här ligger vi vid flytpontonen i La Plaita strax utanför Panama city på Stilla havs sidan (5 meters tidvatten).
 
 
Efter bunkring av vatten o diesel så blev det en heldag med bunkring av pappas hälsodrycker + allsköns mat.
 
 
Vi kunde så småningom lämna Panama City den 24 februari, med destination Los Perlos. En vacker skärgård just utanför Panamas kust. Där stannade vi till den 3 Mars. Vi var ofta tillsammans med dem andra båtarna och en kväll så bjöd vi på grillparty på Natibou - uppskattat med vår stora trevliga sittbrunn.
 
 
Öarna var vykortsvackra med underbara sandstränder och vackra klippor som inramning. Vi hittade några fina ankringsplatser i skyddade vikar. Tyvärr var sikten inte så bra under vattnet, så snorklingen och scuba dykningen gav ingenting. Däremot så var det ett fantastiskt fågelliv med tusentals sjöfåglar, och dem allerstädes närvarande Pelikanerna som hela tiden dök runt båten, ofta alldeles i närheten.
 
en öde ö...som vi var iland på med en utflykt i gummibåten.
 
På vår sista ankringsplats så låg vi vid en flodmynning. På eftermiddagen när högvattnet var på väg upp, så "följde vi med" tid vatten strömmen upp i floden någon kilometer, det var stämningsfullt med djungeln alldeles inpå och massor av ljud från fåglar och andra hemska undervattens rävar...Sista kvällen när mörkret hade lagt sig och månen kommit upp vid 22 tiden, så kom 5 valar in i vår ankringsvik för att äta sannolikt. Det var mäktigt att se deras ryggar välva sig bara 10 meter från vår båt, när dem passerade in mot vikens inre. Ståpäls varning.
 
 
När vi skulle lämna Perlas för avresan mot Galapagos så fick våra vänner Jaume och Carmen problem. Jamue hade dagen innan servat motorn, och glömt sätta på vattenintaget. Han höll på att elda upp båten, och tvingades nödstoppa motorn ute på havet, och vi fick bogsera tillbaka dem till hamnen vi kom från. Som tur var så hade vi inte hunnit så långt och det var en stilla dag med nästan ingen vind och inga vågor. Efter inspektion och lite konsulting från andra båtar, reparerades motorn relativt enkelt - och vi kom iväg en dag försenad bara. Så vi lämnade Perlas för Galapagos och början på det stora äventyret "big blue" den 4 Mars.
 
 
Se
bilden nedan för en skärmdump för en timme sedan (lokal tid 2300 den 6 Mars) . Vi har nu kommit ut cirka 300 distansminuter från Panama och har cirka 600 distansminuter kvar till Galapagos. Vi har trots att statistiken säger "ingen vind" i detta området, hitills haft en toppensegling med över 20 knops vindar från nordost - kan inte bli bättre. Men prognoserna nu pekar på att det kommer att vara mycket lite vind på den sista delen fram till Galapagos. Det blir säkert en hel del motorsegling/motorgång för att komma fram i rimlig tid. Vi måste ta oss igenom dem beryktade "Doldrums" ellerr som det numera så vetenskapligt heter ICTZ, dvs Inter Continental Tropical Zone. Det är den varmaste latituden där luften stiger rakt upp som en skorsten. Det blir då helt vindstilla ...när det inte bildas otäcka squalls med enorma regnväder.
 
Just nu ligger den zonen mellan 1:a och 3:e graden norr om ekvatorn. Vi kommer fram dit i morgon, och taktiken är att sikta rakt söderut för att komma igenom så snabbt som möjligt.  Det ska bli spännande med Galapagos, Darwins bok "om arternas uppkomst" är läsningen för dagen. 
 
 
Vi hörs snart igen,
 
från
 
Hans vid pennan, och Monica