Porto Pollo 12 till 14 maj - surt väder - bilder o text

Natibou
Hans and Monica Ahlinder
Tue 13 May 2008 17:14
Porto pollo
 
position 41:42.50N 8:47.70E
 
Bild från stranden i Porto Pollo en dags segling söderut från Ajaccio. Här stannade vi två dagar, mest beroende på väldigt dåligt väder med regn och mörka moln. Men vi gjorde det bästa av tiden och åkte på "djungeltur" med gummibåten uppför en liten flod + promenader + god mat och trevligt umgänge ombord. Även här var ankarplatsen väldigt vacker med en stor bukt där bergen kom ner i havet på ett härligt sätt.
 
 
 
Pelle skriver:
 

12 Maj  Anse Ste Barbe – Porto Pollo

Halvmulet väder, helt vindstilla, lite kyligt i luften. Ingen fisk, tonfisken verkar kräsen. Små djupgående sardinliknande drag föll inte i smaken. Det är ett mycket vackert naturscenarium med de kostikanska graniten som går ända ner i havet. På kartan såg det lättankrat ut men i verkligheten var det mest sjögräs som var svårt att få grepp i.

 

En stor ansamling av Porche Carreras och det visar sig att det var en samling med någon slags gubbrace med Carreras ”Giro de Maquis”. 

 

 

I samband med en strandvandring hittar vi en liten mysig restaurang där vi står för 2/3 av gästerna. Det blev ”Dorado” med Rosé för hela gänget. Om det var Dorado eller ej var en livlig fråga som debatterades. Men god var den! På morgonen hade man nytta av Brompton cyceln som lätt fäldes upp för att cycla iväg och köpa Baguetter, inte Pain Rich som vi säger i Sverige det vet dem inte vad det är. Lite av meningen med livet att sitta och ta en sen frukost med färskt bröd och trevligt sällskap.

 

 

 

13 Maj Porto Pollo

Vaknar i hamnen efter att ha legat och lyssnat på ett ihärdigt regn en längre tid. Himlen är jämngrå till mörkgrå och väderprognosen spår minimal vind och 25-50mm regn. Vi bestämmer oss för att ligga kvar i hamnen. Utan att ha mätt kändes det som minst 50mm regn! Ska det regna vid medelhavet??

 

Av och till genom dimman ser man Propiano som sägs vara lite av en gangsterstad. Det var där Tage Danielsson hade sommarstuga långt uppe i bergen. Stugan sprängdes 1985 av FLNC, något som sägs ha bidragit till att Tage tappade livsgnistan och dog efter produktionen av Ronja Rövardotter.

 

Vi tar en tur med gummiflotten och tar en tur uppför vattendraget i dalen. Vi avslutar med en vandring upp till ett av de många vakttorn som ligger utspridda längs korsikas kust. Enorm utsikt nu historiskt skall dessa torn ha varit en viktig del i försvaret av ön. Jättefräck anlagd naturpool på begssidan. 

 

 

På kvällen gick vi en tur åt det andra hållet (österut) till fots. Vi hittade ett stort område med ”konststenar” Det såg ut som om havet nött i ett stort antal år och skapat sagolika formationer. Problemet var bara att det låg cirka 5 m upp från havet. Vi kommer fram till att det sannolikt måste ha varit mera porösa bergarter som varit inbakade i graniten.

 

 

 

Romantiskt så det förslår.

 

 

Förstenade dinosaurier, eller? Otroliga stenformationer som har formats av hav och vind genom åren.