Lördag 1400 UTC + 4 timmar position 18:36N 48:56W

Natibou
Hans and Monica Ahlinder
Sat 28 Nov 2009 18:31
Återigen en intensiv natt, natten mellan fredag och lördag! Under fredags morgonen fick vi in en speciell väderrapport från den "väder router" som hjälper oss i England med väderprognoser för hela BWR flottan. Det var en varning för "heavy weather" med åska, intensivt regn och snabbt skiftande hårda vindar, det blev lite pirrigt ombord på alla båtarna:
 
QUOTE:
 
"SEVERE WEATHER WATCH

ISSUED: 1000 UTC, FRIDAY 27TH NOVEMBER 2009 (Winds in knots. All times are
GMT)

 

There is a trough in the central Atlantic and currently the radar and
satellite shows an area of heavy showers and thunderstorms bounded by this
area:

28N 50W - 28N 44W - 12N - 42W - 12N 51W"
"
 
end quote...vi var mitt i denna zonen, så ingen chans att segla undan.
 
Vi förberedde oss väl under dagen, revade ner storseglet ordentligt och gjorde klart med all övrig utrustning och såg til att allt låg på rätt ställe och i ordning. På natten är allt becksvart och när det är dåligt väder - absolut inget ljus från månen eller stjärnorna som normalt skapar en känsla av att "strålkastaren är på", och om inte allt ligger där man tror så är det lätt att det blir fel i mörkret.
 
När kvällen kom så kom mycket riktigt ovädret, och det höll i hela natten ända fram till morgonen. Se radarbilden som säger att " VI ÄR MITT I SKITEN", det var ett otroligt regnande, det är svårt att beskriva. Men om ni ser på bilderna så hade jag cyklopet på mig för att kunna se när det var som mest intensivt regnande. Regnet piskas av vinden, och det gör riktigt ont i ögonen - men med cyklopet så funkade det perfekt. Det gäller bara att spotta ordentligt i cyklopet precis som när man dyker, för att hålla imman borta!!
 
Allt gick mycket bra, utan några som helst incidenter - vi var väl förberedda, och båten känns väldigt trygg även i dåligt väder. Det är värre när man får en squall på sig man inte har uppmärksammat på radarn, då ökar vinden dramatiskt på några minuter - och om man inte har revat ner kan det bli åka av ett tag inna trasorna kommer ner!!
 
På morgonen idag, när mammi hade gått av sitt skift - så stod jag rejält trött i sittbrunnen och tittade bakåt i soluppgången, och kände ett sug i magen som heter duga. Bakom mig reste sig vad jag skulle vilja beskriva ett "Hiroshima bomb moln", om man får använda den liknelsen. Det var i den tvättmaskinen vi hade varit hela natten. Jag försökte få med det på bilderna men det gick inte så bra, båten guppar och det var inte så mycket ljus. Men det var man på engelska kallar en "revolving trough", som är ett förstadie till en orkan/cyklon. Under natten roterade vinden flera gånger, och det var bara att hänga med åt det håll som gällde för tillfället (kopierade in spåret från plottern!) bland annat innehållande två 360 graders svängar. Som tur var så var vindarna inte dramatiska, bara vanligt hårda.
 
Och lika plötsligt som ovädret kom, så fick vi en fantastiskt vacker dag idag, med strålande solsken, nästan ingen vind seglande med stora spinnakern - och unnande sig själv en kall öl. Mamma bakade färskt bröd - och livet var bra igen.
 
Man lever verkligen nära naturen, på naturens villkor ute på havet - men det är ju också det vi söker med den här resan. Ödmjukhet är bara förordet.
 
Lägger med en bild på en härlig chili con carne middag som mammi gjorde också! Nu är det bara  700 nm kvar till Antigua, ETA fortfarande torsdag 3/12, även om vi just nu ligger nästan still med fladdrande spinnaker i ett nästan bleke.
 
/Hans
    
 
 
 
 
 
 
 
 

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image