sista natten (20 till 21:a) innan vi kommer fram till Bonaire, vår pos nu 13:04N 66:41W

Natibou
Hans and Monica Ahlinder
Thu 21 Jan 2010 00:27
Igår natt hade vi en incident, då en större motorbåt i mycket hög fart styrde rakt mot oss. Vi såg dem på radarn, men dem hade inte någon AIS påslagen, vilket med den storleken på båt är internationell lag att ha. Den hade lanternerna på, vilket tydde på att dem var ute i goda ärenden - annars blev man lite rädd att det kunde vara pirater.
 
Dem gick alldeles nära framför oss, och vände runt om oss innan dem åkte vidare. Detta var långt ute på öppet vaten, men jag är ganskla säker på att det var antingen Venezuelas coastguard alternativt en amerikansk antidrug bevaknings båt.
 
Allt gick bra, men det var några nerviga minuter.  
 
Idag under efermiddagen när jag skulle kontrollera om vi hade fått något napp på dem två spön som vi har ute, så såg jag att vi hade fångat ett jättelångt rep med tre!!! bojar som  uppenbarligen hade fastnat under vår båt och nu släpade med oss! Vi tog ner gennakern, och Monica styrde upp mot vinden för att få stopp på båten. Jag gick sedan ner på badplattformen (se bilden) för att ta in repet som visade sig vara cirka 100 meter långt och ganska grovt. Vi hade tur i oturen för jag slapp gå ner i vattnet, vilket inte hade varit helt ofarligt eftersom det var ganska bra sjöhävning och det är lätt att slå sig när aktern häver sig upp och ner i vattnet. Repet satt relativt löst runt roder skäddan, och jag kunde peta loss repet med båtshaken samtidigt som vi fick båten att backa genom vattnet.
 
Nu har vi bara cirka 100 distansminuter kvar till Bonaire, och vi planerar att komma fram i gryningen den 21:a. Vi har bra fart på båten nu, det går mellan 8 - 12 knop. 12 knop blir det i "utförsbackarna" och 8 knop i "uppförsbackarna".  Vi har haft radio kontakt med dem övriga Blue Water Rally båtarna idag, och vi kommer att återse många av dem de närmaste dagarna på Bonaire och sedan kommer alla 30 båtarna att återsamlas i Panama.
 
Jag har fått tillbaka inflammationen i min dåliga tand, nu för tredje gången, och kommer att försöka få tanden utdragen på Bonaire. Jag får köra med "glugg" som en avdankad hockeylirare tills jag kommer tillbaka till Sverige i 2011.Hoppas detta går att kombinera med dykningen på Bonaire, det är ju känt som ett dykarparadis.
 
/Hans
 
 

JPEG image

JPEG image