Døgn 13

Fryd
Wenche Magerøy/Ulf Dahlslett
Thu 12 May 2011 05:57
32:39.88N 40:10.36W
Fortsatt blkkstille her ute, vi siger fremover i 5,4 knops fart, med motor. Storseilet er oppe men det er kun for å stabilisere båten for de store men behagelige dønningene. Noen er opp mot tre-fire meter, men det merkes nesten ikke, det er så langt mellom dem og de er runde og ufarlige. Det som er farlig i området er de portugisiske krigskipene. Det er noen små blåe maneter med et slags seil som stikker over havoverflaten. De er ikke større en 5 - 10 cm, men svært giftige. Bading er forbudt.
 
Dagens drama var noe dritt. Andre båter ha hatt det tøft, med ødlagte vanter (Ricaros), Seil som løsnet (Serenety),  Plast i propellen (Fanteliv), for ikke å snakke om Caspara som fikk inn 3 tonn vann, brudd i akterstaget, saltvann i ferskvannstanken, og tilslutt havna inne i en storm. Vårt dama var ikke i nærheten, men likevel; dassen gikk tett. Det ble litt bannskap da det gikk opp for skipperen ot det ikke var mulig å pumpe toalettet tomt. Frem med verktøy og stakefjær. Problemet måtte løses fra innsiden. Pumpen ble skrudd løs, litt feilberegning av trykk inne i pumpen førte til en ukontrolert utblåsning...ikke morsomt. Selv om det ikke er så store bevegelser i båten blir man fort kvalm av slike hendelser... Det er ikke aktuelt å ta på seg dykkerutstyr for å løse probemet fra utsiden, litt vel mange portugisiske krigskip i område, så det gikk mye tid på å prøve å få staket det hel opp fra innsiden. Det har dessverre ennå ikke lykkes og vi må nesten la de naturlige prosessene få løst opp fanskapet. Vi har heldigvis to toalett så det er ikke krise. Men det andre toalettet var fullt av fendere, noen årer og en gummibåt... så det ble litt jobb. Skipperen fikk innfritt sitt ønske om en dusj etter jobben.
 
Men ellers har vi det bra. I dag har vi ryddet bort et seil fra dekk, fylt på 110liter diesel. Vi har nå 175 liter på tanken og ennå 50 liter i reserve. Det skal holde til 4,9 dager, eller 98 timer med motorkjøring (fra kl 16.00UTC i går). Nå venter vi bare på litt vind slik at vi får satt seil og kommer oss frem til Horta.
 
Bendik ble veldig glad da han fikk sms fra sin kompis Magnus i Alta. Han takker for hilsningen og ber Magnus hilse tilbake til Erik, Mads og Siver. Bendik gleder seg også til hjemkomsten. Trivelig var også hilsningen fra Gunhild som kom for bare minutter siden. Godt å vite at du føl(g)er med oss på ferden :-)
 
fart 5,3 knop
kurs 55grader
vindstyrke 2 knop
vindretning for det meste øst
evt byger (max) -
barometer 1019
skyer: lite, på dagtid nesten skyfritt hele dagen. 
generelt omvær
Da har 79 timer med diesel igjen. I dag har vi etterfylt og fått tatt en ordentlig sjekk på forbruk. Vi bruker 2,4 liter pr time, noe som er litt mindre en beregnet. Noe som er bra. Ellers er det like vindstille og vi har kun storseilet oppe da den lille vinden som er kommer rett i mot. Ellers er alt vel, bortsett fra at det ene toalettet er tett...