Baiona

Familien Svellingen på Seiltur
Tom og Christine Svellingen
Tue 15 Sep 2009 23:32

Posisjon 42:07.18N 08:50.35W

 

Da har vi tilbakelagt Biscaya og deler av nord Spania i en drøye 3 døgns seilas. Gjett om det var deilig å se land i dag! Og snart skal det bli deilig å legge seg og sove HELE natten.

 I skrivende stund ligger Nina og snorker like ved siden av meg i den ene loskøyen, og i den andre ligger Einar og leser Rampete Robin. Ute uler vinden, med ca 12-14m/s vindstyrke, det er stjerneklart, og med kun fokka ute gjør vi beskjedne ca 7 knop. Vi sikter rett på Baiona, og håper å ligge i ro der før midnatt. Tom styrer skuta, og jeg slapper av inne i varmen etter noen timer på vakt litt tidligere.

Det siste døgnet i Biscaya var interessant. I går på denne tiden blåste det godt opp, og bølgene bygget seg opp rundt oss. I stummende mørke fosset vi fremover med 2 rev i storseilet og med spridd fokk. I natt kunne vi kjenne hvordan vinden grep fatt i seilene og dro oss fremover samtidig som en bølge løftet oss opp og tok oss med så skummet fosset rundt oss. På knopmåleren var det bare å lese av etter hvert som båten akselererte. 9,5 9,8 10,0,10,5 11,5!! Gjett om det gikk unna! Båten lå jamt i rundt 8-9 knop, og når vi surfet på bølgene kom vi opp i 11,5 knop! Og stadig blåste det kraftigere. Vindmøllen ulte bak oss, og bølgene skummet. 14-17 m/s vindstyrke, og 3, kanskje 4,m høye bølger. Jeg må innrømme det var med en viss skrekkblandet fryd vi surfet gjennom natten. Utrolig gøy å kjenne hvordan båten balanserer og skyter fart, men litt skummelt og surfe på høye bølger i høy fart og mye vind midt uti beksvarte Biscaya! Og selvsagt midt oppi galskapen sikter vi rett på flere fiskebåter. Vikeplikt er litt komplisert på platt lens med frisk kulig i spridde seil og vi kommer surfende i 10 knop. Fiskerne svarte ikke på VHF’en, og det hele endte med at vi ga bånn pine med Volvoen i tillegg, samtidig som vi prøvde å få inn fokka. Vi gjorde oss også ekstra synlige ved å lyse opp hele båten med dekkslysene. Det var godt når de båtene var bak oss. Båten ble tung å styre etter hvert som forholdene frundt oss forverret seg, og vi tok tilslutt inn halve og så hele fokka. Det hjalp, men innimellom var det bare å bruke kroppsvekten til hjelp på rattet for å holde båten på rett kurs når bølgene kom fra flere kanter. Etter å seilt i 2 netter allerede var vi ganske slitne begge to. Vi hadde relativt korte vakter, og ”sov” stort sett ute i Cocpiten. Med ullundertøy, treningsjakke, flisjakke og seildress, og lue, var det fortsatt kaldt ute. Vi ble nok litte svette innimellom på vaktene, men det var kaldt når det gikk roligere for seg. Det var derfor veldig godt å vokne til sol i dag, og en vind som løyet og ga oss en riktig så rolig og behagelig seilas rundt Kapp Finisterre av Spania.

Vi er nå stolte av hverandre, oss selv og ikke minst barna som har tatt turen med storm!

 

Alt i alt har overfartet gått veldig raskt og greit. Med fare for at hukommelsen er litt upålitelig akkurat nå midt på natten, så skal vi nå ha tilbakelagt ca 560nm på 80 timer.

 

When the going gets tough…… jeg sier ikke mer.

 

God natt