Dag 13

HEBE
John Oksholen & Marit Oksholen
Sun 9 May 2010 13:31
35:17.64N 44:18.89W
 
Siden igår har vi seilt 101 nm og har nå igjen 778 nm. Det har gått veldig tregt siste døgnet. Seilte med gennaker i hele går i svake vinder. I natt hadde vi nesten ikke vind og logget kun 2,7-3,5 knop på det meste.
Ikke akkurat oppmuntrende!. Mayflower 2 som ligger 200 nm frem om oss hadde samme vind. De har fortsatt diesel og kan kjøre litt motor. Vi derimot, må nå spare til senere.
Middag igår var lapskaus. Ingen skam på kokken på den heller. Gutta er fortsatt ved godt mot, men ser at det muligens vil ta noe lenger tid til Horta. Vi får se. Venter på ny væroppdatering, om det er mer vind i sikte for vår rute. I øyeblikket har vi litt mer vind og seiler ca 5 - 5,5 knop på bidevind. Øysteins mor er innlagt på sykehus, så han må reise hjem fra Horta, så sant flyene går. Vi har problemer med å få nyheter på kortbølgen, men Radio China International nevnte i en bisetning et nytt vulkanutbrudd.
 
101 NM the last 24 hours - still 778NM to go. Progress has been very s  l  o  w  in 2-7 knots wind. Thegennaker only gave us 4 knots, but we don't fly tyhat during the night, so we made 2,7-3,5 knots through the night. "Mayflower 2" is 200NM ahead of us and have enough diesel to steam directly to the Azores now. Alas, we'll have to save our fuel for the last 48 hours into harbour. Nevertheless- spirit is high aboard "Hebe", thanks to the Chef, who is producing ever new culinaric inventions. Yesterday's stew was excellent! We hope today's forecast at 1800 UTC will bring good news, i.e. stable winds between N and SW, 12-15knots. However, the Azores' high is  renowned and might offer no wind for the last 300 NM or so. For the moment, we make 5-5,5 knots on a broad reach. Øystein's mother has been admitted to hospital, so he'll have to leave ship in Horta, ashes and flights admitting. Short wave radio reception has been exceptionally bad, except a short news bulletin from RCI, Radio China International (in English). That was first and foremost concerned with political apsects, but briefly mentioned a new outbreak of the volcano in Iceland.