Dag 18

HEBE
John Oksholen & Marit Oksholen
Fri 14 May 2010 13:41
38:21.64N 32:01.08W
 
Siste døgnet har vi seilt 152 mil og har igjen 162. Vi regner med å være i Horta i morgen ettermiddag.
Vi motorseilte i 25 timer til kl.0645 idag. Så fikk vi fin vind som gjør at vi nå holder 6,5 knop i snitt.
Kokken hadde bakedag i går igjen. Det ble 4 brød og de er veldig gode. Så nå er det "rasjonering" på antall skiver.
Middag i går var Marit's lasagne fra fryseren. Det går veldig dårlig med fiskefangst. Ikke et napp har vi hatt. Har nå skiftet sluk.
Kan ha noe med at det er mye manneter i sjøen. Vi har ellers hyggelig selskap av delfiner flere ganger på dagen, og de har også besøkt oss
om natten. Vi har fortsatt greit med vann og litt diesel igjen. Vi kan fortsatt kjøre noen timer motor om det skulle bli nødvendig. Men håper at vinden
holder seg helt frem nå.
Mayflowe og Mayflower 2 ligger  og venter på oss. Det kommer nok til å bli ankerdram og hjertelig gjensyn!!
 
Tha last 24 hours we've sailed 152NM - 162 to go, ETA Horta 15.05 17.00 JMT.After motorsailing for 25 hours, we had wind 9-12 knots ESE from 0645 this morning, allowing us to make 6-7 knots in the correct direction. The Chef has got the hang of baking and produced 4 bread yesterday. They taste so wonderful, that he's got to ration the slices.Yesterday's dinner was Marit's delicious lasagne from the fridge. The fishing line hasn't yielded anything but seaweed so far, so John, who is the keenest fisherman, just changed the lure. He reckons all the Portuguese Man-of-wars might scare the fish. On the other hand, we've enjoyed the pleasanr company of 10 or so  dolphins the last days and nights. In fact, their fluorescent wake makes it easier to observe them as they approach the yacht at night. The  first time we observed this, it was quite scary, their fast wake coming at right angle to the transom,  resembling the compressed air trail following torpedos. We still have ample supplies of water and diesel, allowing us to motor for approx.another 24  hours, but of course we hope the wind will persist all the way to Horta. "Mayflower" and "Mayflower 2" are waiting for us in Horta. We look forward to a hearty reception with enough anchor drams to mimick a stagnight.