Dag 6

HEBE
John Oksholen & Marit Oksholen
Mon 3 May 2010 14:36
27:31.12N 56:32.24W
Hadde en dårlig ettermiddag igår med kun 3-4 knop. På kvelden fikk vi vind fra N og 6-7 knop på natta i riktig retning
mot Azorene. Fikk også litt ekstra høyde så nå er vi omtrent på linjen.
 
Temperaturen har sunket de siste dagene, nå 22,6 i sjøen og 23,5 i lufta. Så på natta er det slutt på shorts.
Har hatt ute fiskesnøre i to dager uten resultat, noe tang i sjøen får muligens ta noe av skylda.
Det er en del manneter i sjøen, også kalt Portugiskiske krigsskip. Det ser ut som de har en finne eller seil på toppen.
Merkelig sak.
 
Vi har nå igjen 1548 til Azorene. Det kommer derfor til å ta noe lenger tid en beregnet om vi ikke får mer vind.
Det kan derfor hende at Øystein på mønstre av på Azorene, og vi kommer da til å trenge  nytt mannskap.
Om der er noen som eventg. har lyst på turen, send en SMS til vår Iridium telefon.
 
Kokken serverte klippfisk i langpanne med tilbehør igår til middag. Fantastisk godt.
 
Yesterday afternoon brought weak winds, but both strength and direction got better in the evening. This allowed us to  point higher and sail with 6-7 knots towards the Azores - 1548 NM away.Temperature has dropped slightly to 22,6 in the sea and 23,5 in the air, so we have donned trousers and woolen jackets.No catch on the line so far- probably due to lots of seaweed. We've also seen some "Portuguese Man-of-wars"
- large,nearly transparent, fluorescent jellyfish.They are up to 30 cm wide,have bluish inflated "sails" and trail poisonous, stinging tentacles that are several meters long ant may be dangerous to man.
Countercurrent and lack of wind means that our passage will take more time than we planned. For the moment, we still plan to spend a day or two on the Azores and then sail on with the same crew to Lisbon.However, if Øystein will have to fly home from Ponta Delgada to go back to work, there just might be a vacancy for an able sailor. So, if Alex or someone else are longing for 900 NM aboard "Hebe", he or she should send an sms to our Iridium phone.
The Chef excelled with bacalao yesterday - unbelievable!