Dag 8

HEBE
John Oksholen & Marit Oksholen
Tue 4 May 2010 14:28
28:33.02N 54:41.78W
 
Siden igår har det gått tregt, 116 nm og 1431 igjen. Vi har kjørt motor fra 0030 til 0730. Vi harnå igjen 216 liter diesel som gir oss 83 timer motorseiling.
 
Vinden har nå dreiet på nord og vi har nesten tatt igjen den høyden som vi mistet på grunn av lite vind igår.  Vi fisker stadig, og igår ble det en liten sak på
1,5 kg. Den ble fillitert, rett på steikepanna til kokken og ble sammen med brød og salat en herlig lunch. Til middag var det gryterrett.
 
Vi håper på en ny positiv værmelding fra Frivind idag. Mayflower 2 som nå ligger ca. 180 nm foran oss melder om 23 knops vind idag. Vi håper å få det
samme i løpet av dagen. Alt vel ombord, til tross for at temperaturen falt under 20  grader i natt! Vi trøster oss med Nordahl Griegs dikt :" Vi overlever alt"
 
Due to fickle winds, we've had  slow progress since yesterday - only 116 NM - still 1431 to go.Motoring/motorsailing from 0030 to 0730. The 216 liters diesel left should suffice for 83 hours motorsailing .The wind has veered north and dropped a bit, now 8-10 knots, expected to increase and veer to 290 degrees, which we of course welcome.We have managed to climb 8 NM up to our rhumbline again.Yesterday we caught a  1,5 kg fish, which the skipper fileted and the chef turned into a delicious meal within 20 minutes! Premade "TORO" stew for dinner.
We hope the forecast from Frivind today will confirm what he gave us yesterday. "Mayflower 2", 180 NM ENE of us report 23 knots wind on a broad reach, so we stil hope to get to Horta in time to spend a day  there and then proceed to Lisbon before Øystein has to return to Norway. All is well aboard "Hebe". We had to don shoes, stockings and woolen jackets, though, when the temperature dropped below 20 degrees during the night.