Kevyitä tuulia 35:29.8N 49:25.5W

Leeway Turku
Jukka & Anne Laiterä
Sun 29 May 2016 12:48
Lauantai aamuna alkoi tuuli heiketä ja pian puolen päivän jälkeen oli niin olematonta, että päätimme käynnistää koneen. Yanmar murisikin koko seuraavan yön ja viellä aamuvarhaisellakin, kunnes vähän ennen kahdeksaa 29.5. saatiin sen verran tuulta, että purjeet voitiin nostaa. Tuuli käy nyt lähes suoraan lännestä, joten leikkaamme parhaillaan aavistuksen verran kohti koilista pitääksemme genoan vedossa. Tuulimittari näyttää nyt reilua 8 m/s ja veneen nopeus on 6,5 solmu paikkeilla. Ennusteen mukaan iltapäivällä pitäisi puhaltaa 10 m/s. Aamuyöstä käännettiin kurssi jo suoraan itään ja kun tuuli toivottavasti hieman voimistuu ja alkaa myöhemmin pohjoisesta ohi purjehtivan matalapaineen myötä kääntyä luoteeseen, pääsemme hyvävauhtiselle isoympyräkurssille kohti Azoreita.

Ruokalistaan on tullut mukavaa vaihtelua Juhan hyvän kalaonnen jatkuessa. Launataina kahden kipakoissa iltapäivällä vilun väriseen kalmarivieheeseen tarttui parikymmenkiloinen miekkakala (longbill spearfish). Siinäpä oli hiukan aiempaa enemmän väsyttämistä. Hyvin nousi keihäsnokka kuitenkin viimein veneeseen tervetuliaisryypylle. Perkuun ja fileerauksen jälkeen teimme kalasta pienen sashimi-välipalan. Hyvältä maistui. Toista metriä pitkät fileen pilkottiin palasiksi ja ladattiin jääkaappiin mahimahin seuraksi odottelemaan myöhempää ateriaksi valmistamista. Jääkaapissa ei tällä hetkellä olekaan muuta kuin kalaa ja vähän juustoa. Aamupalaksi olemme syöneet paitsi kaurapuuroa mm. itse tehtyä jugurttia myslin ja, vielä toistaiseksi, tuoreiden hedelmien kera. Eilen ehdimme ennen miekkala-sashimia syödä lounaaksi pastaa chorizopaputomaattikastikkeessa. Päivälliseksi nautimme mahimahia intialaiseen tapaan limeinkiväärin ja currylinssien kera.

Eilen illan suussa saimme alukseen matkustajan. Jokin meille tuntematon, etäisesti tiiraa muistuttava merilintu laskeutui lepäämään biminkaaren päälle. Myöhemmin siipiveikko vaihtoi paikkaa sprayhoodin katolle ja sitten kannelle eikä tuntunut olevan meistä moksiskaan. Tirppa vaikutti olevan väsymyksestä täysin poikki ja ryhtyikin nukkumaan löydettyään suojaisen paikaan kannella olevan kumiveneemme leestä. Tänä aamuna sitten muutaman koelennon jälkeen hän otti siivet alleen ja lähti jatkamaan matkaansa, kuka ties minne.

Jukka