36:32.60N 004:36.97W

Leeway Turku
Jukka & Anne Laiterä
Sun 14 Sep 2014 23:03
Kiinni Fuengirolassa, jonne saavuttiin tänään iltapäivällä 12 m/s:n vastatuulessa kalapyydyksiä väistellen. Niitä oli todella runsaasti Benalmadenan ja juuri Fuengirolan edustalla. Kovan merenkäynnin vuoksi verkkomerkit, osa niistä aika surkeita, näkyivät huonosti. Tilanteita, jossa miltein ajettiin merkin päältä oli pari, kolme. Aiemmin Torre del Marin kohdalla teimme tietenkin pienen koukkauksen pohjoiseen ja vilkutimme leirintäalueen suuntaan, kuten tuli Mammalle luvattua. Itse kaupunkia sivuutettaessa taisi tietyssä rantabulevardin kerrostalohuoneistossa keittiön verhot hieman heilahtaa - vai liekö se sittenkin ollut vain auringon heijastusta kiikarien linsseistä. 

Pläsivastainen tuntuu nyt olevan meille itsepintaisesti pysyväinen tuulen suunta. Sääennusteetkin pettivät mitä tuulen nopeuteen tulee. "Alkaa pikkuhiljaa nyppiä" totesikin varustamon johtaja, Donna Anne, tänään, kun vastatuuli nousi yli 10 sekuntimetrin. Lisäksi oli aika viileää, suorastaan kylmä. Vaatetta oli siis pakko lisätä. Anne otti käyttöön pitkät housut ja fliisin ja Jukka vetäisi päälleen kolitspusakan, mutta jatkoi sitkeästi sortseissa. Lämpimiksemme lauloimme vielä itse sanoitettua lievästi epävireistä flamencoa. Mistä lie ilma virtasi. Paikalliset lämpötilaerot tuntuvat olevan näillä vesillä hämmentävän suuria. Vain pari mailia ennen Fuengirolaa tuuli ilmeisesti viirasi muutaman asteen pohjoisen puolelle, alkoi puhaltaa selkeämmin Iberian niemimaan yli ja moinasi samalla. Yhtäkkiä oli taas lämmin ja kollari tuntui tarpeettomalta. Fuengirolan marinassa olikin jo sitten normaalit hellelukemat.

Espanjan etelärannikolla on rantakapakan tietotoimiston mukaan ollut poikkeuksellisen kuiva kesä ja vähäsateinen vuosi ylipäätään. Mm. matelipuut tekevät kuolemaa ja mantelien hinta on noussut rajusti. Espanjalaisten viljelijöiden toimentulo kärsii lisäksi kovasti EU:n venäjäembargosta. Maailman ollessa tolallaan täältä viedään kuulemma paljon hedelmiä ja vihanneksia nimenomaan Venäjälle. Kauppa ei käy nyt laisinkaan ja Venäjälle tarkoitettuja tuotteita kärrätään kaatopaikalle tai myydään puoli-ilmaiseksi sinne, minne voidaan. Niinpä jää presidentti Putin ja hänen maanmiehensä ilman etelän hedelmiä ja vitamiineja. Aika vaikeaa on uskoa, että myöskään Venäjän kansan ja sen slaavilaisten veljien hyvä ihan oikeasti tällä menolla lisääntyy. Kyllä näyttää pölhöltä, kun tilannetta näin purjeveneen sitloodasta tarkastelee.