Ranskatar ja puuskaista tuulta 15:06.8N 48:41.0W

Leeway Turku
Jukka & Anne Laiterä
Fri 6 Feb 2015 03:46
Torstaina purjehdus jatkui parasaililla. Tuuli oli navakan puoleinen ja vei Leewayta hyvällä 7-8 solmun nopeudella kohti Karibiaa. Meressä ajelehtiva Sargassolevä tosin teki kiusaa tarttumalla peräsimeen, köliin, sekä potkuriakseliiin ja sen kannakkeeseen. Vauhdista hävisi välillä parikin solmua. Iltapäivällä ympärillämme alkoi liikkua puuskarintamia tai squalleja, kuten niitä englanniksi kutsutaan. Näissä minimatalapaineissa, joihin yleensä liittyy myös sade, saattaa tuulen nopeus äkisti kaksinkertaistua ja sen suuntakin muuttua.Yleensä tuuli viiraa squalleissa myötäpäivään. Näitä rintamia olemme väistelleet. Otimme kerran parasailin alaskin siinä pelossa, että joudumme suoraan squallin keskelle. Näin ei kuitenkaan käynyt ja kohta para nostettiinkin takaisin puuhun. Myöhemmn iltapäivällä yhytimme toisen kohti Karibiaa matkalla olevan purjeveneen, ranskalaisen s/y Sednan. Se olikin ensimmäinen päivännäöllä havaittu purkkari sitten Kap Verdeltä lähdön. Etäisyyttä oli lyhyimmillään vain vajaa maili, kun Sedna leikkasi yläpuolelta taaksemme. Tietenkin heti syntyi pieni kisa. Sedna nosti puuhun Genaakkerin siellä jo olevan isopurjeen lisäksi ja lähti takaa-ajoon virsikirja-asetuksilla. Meilä oli ylhäällä edelleen pelkkä parasail ja lievästi styraan leikkaava kurssil. No, Sednahan jäi, luovutti lopulta ja laski paarpuuriin.

Vähän myöhemmin veltto Eino (autopiilotin ohjasuvaste oli säädetty alas) ajoi pilven alla olevassa puuskassa broachin ja heitti siinä sivussa annosteluvaiheessa olevan päivällisen pentterin seinille. Tästä ja taivaan merkeistä päättelimme puuskarintamien kohtaamisen todennäköiseksi myös yöllä. Pienen neuvottelun jälkeen päädyimme laskemaan paran ennen pimeää. Iso nostettiin kakkosreiviin ja kutteripurje rullattiin auki. Näillä asetuksilla on menty yö. Sednan purjevalinnasta ei ole tietoa, mutta etäisyytemme etenemissuuntaan on pysynyt jotakuinkin samana. Ranskatar tosin näyttäisi purjehtivan platlenssissä, koska sivusuuntaan välimatkamme kasvaa. Me seilaamme styyrpuurin halssilla ja itään kääntynyt tuuli nostaa Leewaytä nyt ikävästi yli St. Lucian suunnan. Lisäksi väistämme parhaillaan paria squallia nostamlalla kurssia 10-15°. Näillä asetuksilla mennään yö. Purje-ja kurssivalintoja mietitään uudelleen aamulla päivän valjettua.

Puuskainen tuuli puhaltaa voimakkuudella 9,5 m/s suunnasta 070°. Nopeutemme on n. 6 solmua ja kurssi 280°. Taivas on puolipilvinen. Aallokko joka tulee styyran takaneljänneksestä on 1,5-2 metristä ja panee veneen rullaamaan melkoisesti.

Jukka