Gomera 11.-15.10.2014

Leeway Turku
Jukka & Anne Laiterä
Wed 15 Oct 2014 21:27
Gomeralla tutustuimme paitsi San Sebastianin kaupunkiin, vuokra-autolla saareen ja sen luontoon. San Sebastian oli Kolumbuksen viimeinen pysähdyspaikka ennen purjehdusta uudelle mantereelle. Luonto on täällä varsin vaihteleva, omalaatuinen ja sellaisena upea. Pasaatituulten mukana kulkeva kosteus sataa tihkuna vuoriston pohjoisille ylärinteille, jossa lämpötila pysyy läpi vuoden tasaisen viileänä. Tihku on lähes jatkuvaa ja ilmasto suosii ainutlaatuista rehevää sademetsämäistä kasvillisuutta. Ylhäällä oleva Garajonayn kansallispuisto on UNESCOn maailmanperintökohde. Saaren eteläpuolen rinteet ja rannikko ovat puolestaan kuivaa ja karua, mutta pinnanmuodoiltaan vaikuttavia. Koilisessa sijaitsevan Hermiguan kylän on kansainvälinen meteorologitiimi 1900-luvun alkupuolella valinnut ilmastoltaan maailman parhaimmaksi paikaksi. Lämpötila ei siellä koskaan laske alle 18:n eikä toisaalta nouse yli 27:n asteen. 

Mikäli retkeily ja vaeltaminen kiinnostaa, Gomera tarjoaa siihen loistavat puitteet - vinkki vaikka Fannylle ja Martille! Saarelta löytyy lukuisia hienoja vaellusreittejä. Majataloja ja hostellejankin näyttää olevan tarjolla saaren kylissä. Myös luonnossa, teltassa tai taivasalla yöpyminen onnistunee. Olosuhteen mahdollistavatkin extreme-osuuden lisäämisen helposti (Martti?). Vaellusretkelle kannattaa varustautua paitsi normaalein retkivarustein, vettä pitävin kuorivaattein, hyvillä kengillä, sauvaparilla sekä pienillä kiikareilla. Tietysti rompetta voi lisätä tai vähentää sen mukaan, miten tiukalla survival-asenteella sattuu olemaan liikkeellä.

Ihastuimme saareen, Anne siinä määrin, että Karibia lakkasi kiinnostamasta. Hän olikin jo jäämässä Gomeralle ja katseli paikallisia taloja sillä silmällä - taas kerran. Vihdoin Ansku suostui kuitenkin lähtemään kipparin luvattua, että palaamme kyllä vielä tänne.