36:41.79N 002:47.53W

Leeway Turku
Jukka & Anne Laiterä
Fri 12 Sep 2014 10:56
Olemme tiistaista 9.9.14 lähtien olleet kiinni Almerimarin satamassa. Tiistaina ja keskiviikkona huollettiin Raymarinin autopilotti sekä tehtiin vähän muitakin fiksauksia. Päätimme siis siirtää lähtöä torstaihin, säävarauksella tosin. Torstaina tuulikin sitten lännestä varsin reippaasti, 12-13m/s jo satamassa, ja emme halunneet lähteä ryskyttämään suoraan vastatuuleen. Sama meno jatkui perjantaina ja puuskissa huiput satamassa taisivat olla 15 m/s luokkaa. Tuuli on nyt moinannut selkästi vaikka sääennuste lupasi vielä tällekin päivälle melko navakkaa länsituulta. Suunnittelemme lähtevämme kohti länttä ja Gibraltaria huomenna aamulla.

Almerimarin satama on varta vasten veneilijöitä varten rakennettu kompleksi. Se avattiin 1978 ja sitä on myöhemmin 90-luvulla laajennettu. Paikkoja on yli tuhat ja kuivatelakointitilaakin löytyy runsaasti. Monet veneilijät kaikkialta Euroopasta pitävätkin venettään talvisäilytyksessä täällä. Karavaanareillekin näkyy varatun oma alueensa marinan kupeessa. Sataman ympärille on rakennettu pieni kaupunki, joka ainakin näin sesongin ulkopuolella on varsin rauhallinen. Merkittävä osa kiinteistöistä on täysin tyhjillään - ilmeisesti 2008 iskeneen finanssikriisin jäljiltä. Kämpän saisi täältä varmaankin halvalla ja vuokratasotkaan eivät näyttäisi päätä huimaavan. Kaupungissa on pari ihan kohtuullisen oloista uimarantaa. Golfkenttä ja iso ostoskeskuskin löytyy kuulemma jostakin lähistöltä. Vesiurheiluun on hyvät mahdollisuudet ja eilinen tuuli vetikin runsaasti leijasurfaajia rannalle.

Almerimaria ympäröi valtava määrä kasvihuoneita. Aurinko paistaa täällä noin 3000 tuntia vuodessa ja vuoden keskilämpötilakin on 20:n asteen paikkeilla. Almeria, jota aikoinaan ovat hallineet foinikialaiset, kartagolaiset, roomalaiset ja arabit, onkin tänä päivänä yksi merkittävimmistä Europan vihannes- ja hedelmätuotantoalueista.