Purjeiden vaihtoa ja muita aluksia 15:05.2N 41:32.0W

Leeway Turku
Jukka & Anne Laiterä
Tue 3 Feb 2015 01:35
Tasainen on pasaati. Eiliseen (2.2.) iltaan klo 1830 asti paineltiin menemään parasail puussa kurssin vaihdellessa 230-245º:een haarukassa. Puoli kuusi illalla päätimme sitten jiipata, mutta siinä säätäessä irtosi paarpuurin skuutin lukko parasta, joka jäi lentelemään keulille fallin ja halssikulman alasvetäjän varaan. Muuta selitystä ei asialle keksitty kuin se, että alasvetäjän köyden lukko oli ristissä skuutin lukon kanssa, ja panoi sen jiipissä auki. Eipä auttanut muu kuin vetää para sukkaan. Siinä sitten uutta nostoa mietittäessä haisteltiin yltynyttä tuulta (11m/s) ja tutkailtiin taivaalle kertyneitä pilvimuodostelmia ja päädyttiinkin jatkamaan isolla ja kutteripurjeella. Niillä mennään parasta aikaa suunnalla 275° iso kakkosreivissä. Kurssi vie melko hyvin kohti määränpäätämme St Lucia ja vauhtiakin on mukavat 7,5 solmua. Noin 1,5-2 metrisen mainingin tulokulma sattuu pahaksi onneksi peräneljännekseen juuri siten, että vene rullaa melkoisesti. Jopa nukkuminen on hankalaa. Vaikka meillä ovat meripunkat käytössä taytyy ympärilleen tunkea lisäfylliä, tyynyjä, ym, jotta vatkaaminen vähän helpottaisi.

Muuta meriliikennettä on ollut todella vähän. Alkumatkasta, melko pian Kap Verdeltä lähdön jälkeen, havaitsimme yöllä toisen purjeveneen kulkuvalot styyrpuurissa noin kuuden mailin etäisyydellä. Sen jäätyä taakse, emme ole kohdanneet ainuttakaan muuta alusta. AIS-tähmiäkään ei ole näkynyt kuin yksi n. 60 mailin päässä. Tänään asiaan kuitenkin tuli muutos. Näköetäisyydellä, muutaman mailin päässä vieraili hollantilainen sota-alus HMNLS Zeeland, joka yllättäen kutsui meitä vhf:llä, tietysti juuri silloin, kun meillä oli purjeiden vaihto työn alla. Taisi olla kadettien koulutus meneillään, koska nuorehko miesääni kyseli meiltä aluksen kansallisuutta, kotisatamaa, lähtösatamaamme ja määränpäätämme. Eipä näiden asioiden luulisi kansainvälisillä vesillä hollandeeseja juuri muuten kuin harjoittelumielessä kiinnostavan. Kiltisti vastailimme ja Zeeland poistui paarpuurin horisonttiin. Parhaillaan näkyy kahdentoista mailin päässä takanamme Georgetowniin matkalla oleva pienehkö rahtialus. Viime vuorokausi on siis ollut poikkeuksellisen vilkasliikenteinen.

Tuuli puhaltaa nopeudella 10 m/s suunnasta 070°. Noin puolet taivaan kannesta peittävät siellä seilaavat kumpupilvet, joiden välistä lähes täysinäinen kuu pilkottaa.

Jukka