Port Elizabeth 13:00.16N 61:14.52W

Leeway Turku
Jukka & Anne Laiterä
Wed 16 Dec 2015 21:35
Tiistaina 15.12. klo 08:25 jätettiin Rameau Bayn poukama ja käännettiin keula kohti Bequiaa. Purjeet nostettiin viittä vajaa yhdeksän. Koska tuulta oli lähes 11 m/s jätettiin sekä isoon, että genoveiviin kaksi reiviä. Hyvin tuntui Leeway hyökkäävän. Kryssikulmilla mentiin ja loki nakutteli kahdeksan solmun pinnassa. Matka Canouanin ankkuripaikaltamme Bequian Port Elizabethiin on vajaat kaksikymmentä mailia ja koukku molskahti Princess Margarethan Beachin edustalle jo 11:20. Veneitä lahdessa oli melko runsaasti, mutta vähemmän kuin keväällä täällä vierailessamme. Ankuripaikkaa ei tarvinnut hakea.

Tällä kertaa hurautimme jollalla, joka nyttemmin on nimetty Nykäseksi, Jacks Restaurantin laituriin, varasimme pöydän grilli-illalliselle ja kävelimme rantapolkua kylille. Suurimman osan matkaa aivan vesirajassa kulkevan polun varrella on runsaasti paikallisia kahviloita, baareja ja ravintoloita. Kivan näköisiä paikkoja. Myös pitkään suljettuna ollutta ”Sunny Caribbee” resortaluetta oltiin kunnostamassa ja ainakin jotakin toimintoja käynnistettäneen lähipäivinä. Paikalliset tuntuivat olevan kovin täpinöissään tästä uudesta hankkeesta. Ei ihme, sillä meneillään oleva saneeraus on jo tuonut muassaan töitä ja onnistuessaan hotellikompleksi varmasti työllistää hyvän joukon täkäläistä väestöä.

Illallinen nautittiin siis Jackin ravintolassa. Hieman yllättäen keittiömestari ja osa muustakin kyökin henkilökunnasta oli ruotsalaisia. Melkoinen joukko vieraistakin vaikutti olevan kotoisin Svean valtakunnasta. Taitaa paikan omistajalla olla kytköksiä sinne. Ruoka oli aivan erinomaista: kalaa ja erilaisia lihoja grillistä, buffettipöydästä kerättävien vihannesten, juuresten ja erilaisten paistosten kera. Meitä viihdytti paikallinen kahden miehen bändi, joka hyvällä ammattitaidolla veteli playbackinä slovariklassikoita. Värivalot vilkkuivat, lämmin tuuli pyyhki mereltä terassille ja ruotsalaiset tanssivat foxtrottia. Fiilis oli merkillinen, hiukan absurdi, mutta miellyttävä sekoitus Karbian tunnelmaa ja pohjoismaalaista positiivisuutta.  

Port Elizabeth on mukava ja tunnelmaltaan kiva karibialainen kylä. Ihmiset ovat ystävällisiä ja meininki on rento ja välitön.