Merellä taas 16:55.0N 27:06.3

Leeway Turku
Jukka & Anne Laiterä
Wed 28 Jan 2015 12:43
Eilen tiistaina 27.1.2015 pääsimme sitten viimein lähtemään Mindelosta. Köydet polttoainelaiturista irtosivat n. 15:00 ja isopurje nousi 2. reiviin vajaa puoli tuntia myöhemmin. Genoaa availtiin, kun oli selvitty ulos satamasta ja tarkistettu että styyran halsilla onnistutaan sivuuttamaan Santo Antão etelän puolelta. Näin valittu kurssi vei väkisen lähes platlenssille ja niinpä päätimme kokeilla toimisiko virsikirja ilman spiirausta. Sen verran oli kuitenkin maininkia jo saarienkin suojassa, että eipä toiminut kovin hyvin. Tässä yhteydessä havaittiin kuitenkin laskevaa aurikoa vasten genoa takaliikissa pari pientä alkavaa repeämää. Emme saaneet selvää olivatko reiät pelkästään kalvossa vai oliko myös kuituja poikki. Päätimme rullata jennyn sisään ja jatkaa kutteripurjeella. Jenny näyttäisi olevan paikattavissa, mutta täytyy odotella sopivan vaisua keliä, jotta purjeen voi ottaa kannelle huoltoon.

Ilta ja yö seilailtiin sitten epämääräisesti vaihtelevassa tuulessa kohti länttä. San Antão teki nimittäin länsipuolelleen pitkän ja pyörteiseen leen. Tilanne alkoi helpottaa vasta koiravahdin jälkipuoliskolla, kun pasaati pääsi puhaltamaan vapaasti. Yö ajeltiin kutteripurjeella ja iso ykkösreivissä. Aamusta päästiin jo kunnon nopeuksiinkin lokin nakuttaessa yli 8:aa solmua ja käyden välistä yli yhdeksessäkin. Tuuli puhaltelee suunnasta 060º 10-13 m/s. Aamuvahdin päättyessä päätimme helpottaa hiukan ja vedimme isoon toisen reivin. Näinkin vauhti pysyy yli seitsemässä solmussa.

Vene on toiminut hyvin. Akut pitävät varausta erinomaisesti ja peräsimen kitinä on vähäisempää kuin enne Mindelon remontteja. Maileja Mindelosta on tätä kirjoitettaessa kertynyt lähes 130. Tuuli puhaltaa edellee suunasta 060º n. 10 m/s. Allokko on arviolta 2,5 m korkeaa ja ilma on puolipilvinen. Kurssimme on 270º ja nopeus on 7 solmua.

Jukka