Nyt tärppäsi! 36:45.4N 53:05.7W

Leeway Turku
Jukka & Anne Laiterä
Sat 28 May 2016 03:32
Karin ja Juhan aamuvahdin alkajaisiksi kello 04.00 keitimme nuudeliateriat ja katselimme auringonnousua. Karttaplotterissa näkyi yhden rahtilaivan AIS-kuvake, mutta laiva oli liian kaukana silmällä havaittavaksi. Kostea ilma oli kastellut kannet märäksi.

Heti kun aamu valkeni, laitoimme taas vetouisteluvieheen veteen. Tällä kertaa valittiin violetinvärinen mustekala jota ei kauaa tarvinnutkaan vetää perässä kun kelan jo jarru parkaisi ja vapa taipui. Nopeasti kaikki miehet kannelle ja vauhdit pois veneestä jotta kala saadaan kelattua sisään! Siiman päästä löytyi pieni Bonito (tonnikala) jonka paino oli arviolta runsas pari kiloa. Kala siltä istumalta fileiksi ja vielä pieni pala kalaa vieheen koukkuun syötiksi seuraavalle, toivottavasti isommalle saaliille!

Reilun tunnin verran ehdittiin viehettä hinata Atlannin aalloilla kun seuraavan kerran kelan jarru parahti. Taas täysi taisteluhälytys päälle ja vene nopeasti piihin ennen kuin kelasta on kaikki siima ehtinyt luistaa ulos kalan perässä. Tällä kertaa koukussa oli selvästi isompi vonkale ja 50kg:n siiman kestävyyttäkin ehdittiin jo epäillä. Pian näkyikin jo upean sininen kalan selkäevä sen uidessa veneen vierelle eikä aivan heti suostunut luovuttamaan vaan väsytystä piti jatkaa hyvä tovi ennen kuin kala saatiin nostettua veneeseen. Nyt saatiin vajaan 5kg:n Mahi Mahi joka sekin on erittäin hyvä ruokakala. Pirtut kaadettiin kalan kiduksiin eikä aikaakaan kun Rapalan fileointiveitsi teki tästäkin upeasta vonkaleesta jääkaapin täytettä. Kippari ehdotti nyt taukoa kalastusharrastukseen vaikka mukavaahan se toki on… Lounaaksi nautittiin itse kalastettua ja pannulla paistettua tonnikalaa salaatin kera!

Yksi vilkkaan päivän aktiviteeteistä oli sopivan reitin valitseminen sääennustekarttojen mukaan. Eteemme on kehittymässä kovatuulisia matalapaineita joiden kovimpia tuulia mielellämme välttäisimme. Käänsimme siis kurssia hieman etelämmäksi ja toivomme ohittavamme matalapaineet etelän puolelta ja samalla pääsemme niiden antaman myötätuulen avulla kohti itää. Ensi viikolla on kurssia taas muutettava kohti koillista jotta päästään nousemaan Azoreiden korkeudelle. Isoympyräreitin ajaminen täytyy nyt jättää ja valita lyhyimmän ja nopeimman reitin sijaan mukavin ja turvallisin. Tänään oli kerrassaan upea, aurinkoinen ja aktiivinen meripäivä!

T: Juha