Merellä 24:49.3 N19:12.3W

Leeway Turku
Jukka & Anne Laiterä
Fri 16 Jan 2015 15:53
Las Palmasista lähdimme polttoainelaiturin kautta 14.1.2015 klo 15:39. Saattojoukkoakin oli jokunen paikalla, mm. Johanna ja Timo s/y Iriksestä sekä Samulin ja Juulian tanskalaiset ystävät. Purjeet nostettiin Las Palmasin satamalahdella 16:05 ja matka kohti Karibiaa alkoi. Nyt on siis hieman yli kaksi vuorokautta seilattu. Tuuli on ollut reippaan puoleista, 9-14 m/s välillä ja puuskissa ehkä ylimmillään 17 m/s. Parhaillaan seilataan iso kakkosreivissä ja kutteripurje auki sivumyötäistä 11-12m/s pasaatissa, mikä edustaa varsin hyvin keskimääräisiä olosuhteita täällä. Noin kolmen metrin aallokko tulee styyran takaneljänneksestä ja panee välillä venee rullaamaan melkoisesti. Arjen askareiden toimittamiseen tämä tuo oman haasteensa.

Jo toisen purjehduspäivän aamuna 15.1. peräsimen alalaakeri antoi sanan mukaisesti kuulua itsestään. Ikäväksemme huomasimme, että jo kerran korjatuksi luultu vaiva on palannut. Peräsin toimii kuten pitääkin ja tuntumakin on hyvä, mutta laakerista kuuluu melkoinen kitinä etenkin autopilotin käsittelyssä. Laakerihan vaihdettiin syyskuussa ja oireiden uusiutuminen viittaakin johonkin systemaattiseen ongelmaan. Itse epäilen, että alumiinisessä peräsintukissa saattaa edelleen olla korrosiota ja syntyvät oksiidit haittaavat laakerirullien pyörimistä. Toinen kiusallinen takaisku on, että akkujemme kapasiteetista on osa hävinnyt. Vaikka meiltä asia on jäänyt havaitsematta, on akkujen täytynyt jossakin aiemmassa vaiheessa ennen lähtöä Palmasista päästä purkautumaan liikaa eivätkä ne nyt kykene enää tuottamaan alkuperäisellä kapasiteetillaan.

Lähtiessämme pohdiskelimme mahdollisuutta poiketa Kap Verdellä. Peräsin- ja akkuongelmat ratkaisivat tämän asian. Päätimme poiketa Mindelossa, jossa toivottavasti saamme akkuongelmat korjattua ja laakeriasiaa selvitettyä. Suunta on siis kohti Kap Verdeä ja São Vicenteä.

Jukka