Pigeon Island 16:10.31N 61:46.83W

Leeway Turku
Jukka & Anne Laiterä
Tue 12 Apr 2016 21:09
Tiistaina 12.4. klo 08.45 heitettiin hyvästit Iles des Saintesille ja otettiin kurssi kohti Guadaloupen lounaiskärkeä. Tuuli puhalsi mukavat 6 m/s suunnasta 050º. Niinpä matka taittui täysillä kankailla rennossa kryssissä. Jokin valaskin siinä bongattiin matkalla, mutta sen verran etäältä, että tarkempi lajimääritys jäi tekemättä. Guadaloupen leessä tilttasi. Kiskoimme genoan rullalle ja jatkoimme Yanmarilla ja pelkällä isolla. Sekin otettiin reilun tunnin ajon jälkeen alas ja viittä vajaa yksi lekotettiin ankkuri reiluun neljään metriin Pigeon Islandin itäpuolisessa lahdessa. Tosin vasta toisella yrityksellä saatiin koukku pitämään.

Jo tavaksi muodostuneella ankkurin tarkistussukelluksella yhytin pohjassa peräti kolme saunajakkaran kokoista kilpikonnaa. Lisää tuli vastaan, kun räpylöin takaisin Leewayn uimatasolle. Kilppareita oli lahdella todella runsaasti eivätkä ne olleet erityisen arkoja. Snorklaajan ne päästivät varsin lähelle. Myös pelkästään sitloodasta veden pintaa seurailemalla saattoi lyhyessä ajassa tehdä useita havaintoja. Nämä kilvekkäät laiduntavat pohjassa kasvavaa levää, mutta käyvät tietenkin aina välillä ylhäällä haukkaamassa happea.

Lyhyen jollamatkan päässä olevan Pigeon Islandin ja sen viereisen pikkuluodon, Petit Iletin, ympärillä on Jacques Cousteaun nimeä kantava vedenalainen luonnonpuisto. Sinne päräytimme heti 13.4. aamulla Fredi Nykäsellä, joksi kumijollamme olemme ristineet. Nimensä etymologiaa en lähde tässä nyt kovin tarkasti selvittämään, mutta jotain tekemistä sillä on kyllä mainitun perässä roikkujan käyttäytymistaipumuksien kanssa. Cousteaun puisto on suosittu sukelluskohde. Meidän lisäksemme siellä uiskenteli, paitsi melkoinen määrä erilaista veden elävää, myös suurehko joukko sekä snorklaajia että laitesukeltajia. Varmaankin tästä syystä alueen varsinaiset asukkaat vaikuttivat suorastaan kesyiltä ja tuttavuutta niiden kanssa saattoi tehdä aivan lähietäisyydeltä - hieno kokemus. Valitettavasti GoPro-kameramme akku oli täysin hengetön, joten kuvat veden alta jäivät tällä kertaa ottamatta.