Teneriffa 28:27.97N 16:14.65W

Leeway Turku
Jukka & Anne Laiterä
Thu 9 Oct 2014 21:07

Viikko sitten 1.10. ja 2.10. välisenä yönä purjehdimme navakassa (10 m/s) sivutuulessa Santa Cruziin Teneriffalle. Tuuli moinasi aamuyöstä ja Santa Cruzin satamaan kiinnityttiin hieman puolen päivän jälkeen. Sisääntulo venemarinaan kulki varsinaisen satama-altaan läpi, jossa parin pienehkön rahtialuksen lisäksi töitä odotteli mm. kolme porauslauttaa. Myöhemmin Pekan kanssa käydyssä puhelikeskustelussa selvisi, että yksi näistä lautoista, Transocean, oli aikoinaan rakennettu Mäntyluodossa, Suomessa. Venesatama, jonka rakentaminen on aivan ilmeisesti jäänyt syystä taikka toisesta kesken, sijaitsee aivan kaupungin kupeessa. Kävelymatkaa keskustaan tulee kuitenkin hieman enemmän kuin ensisilmäyksellä olettaisi, suoran reitin kun katkaisee meneillään oleva massiivisen oloinen tietyömaa. Santa Cruz on paitsi Teneriffan myös saariryhmä itäisen provinssin pääkaupunki. Turismi ei näy täällä mitenkään erityisen korostetusti. Santa Cruzissa on normaalit suurehkon kaupungin palvelut ja tapahtumat, paljon hyviä ravintoloita ja kauppoja, kauniita puistoja, sinfoniaorkesteri, ym.

Santa Cruzin lisäksi olemme parina päivänä kiertäneet saarta vuokra-autolla. Kävimme tietysti katsastamassa vuoriston ja El Teiden sekä toisena päivänä Los Cristianoksen lomakaupungin. 

Kun saarella nousee noin tuhannen metrin korkeuteen loppuu asutus käytännössä kokonaan ja ainakin itärinteillä alkaa vyöhyke jossa kasvaa sankka pinjametsä. Puuraja on noin kahdessatuhannessa metrissä, jonka jälkeen maisema on vulkaanisen toiminnan muovaamaa ja varsin karua. El Teide kohoaa yli 3700 metrin korkeuteen ja on Espanjan korkein vuori. Retki Teidelle olikin varsin vaikuttava. Los Cristianos, vaikka onkin puhtaasti turismia varten rakennettu, vaikutti siistiltä ja mukavalta kaupungilta, ihan kelpo lomakohteelta.