Kellojen siirto ja hydrogenu veteen 15:06.90N 44:15.2W

Leeway Turku
Jukka & Anne Laiterä
Wed 4 Feb 2015 02:46
Eilen siirsimme kelloja kolme tuntia taaksepäin. Tähän asti olemme eläneet Greewichin ajassa, mutta tuntui luontevammalta sopia kellonajat siten, että keskipäivä ja muutkin vuorokaudenajat osuvat suurinpiirtein kohdalleen. Laivapäiväkirjassa ja paikanmäärityksessä käytämme edelleen Greewichin eli UTC-aikaa. Siiihen viitaten taitavat tulla tehdyksi myös paikkapäivityksemme blogiin (?).

Edellisen yön seilaus kutteripurjeella ja reivatulla isolla sujui muuten hyvin, mutta vene rullasi todella paljon. Tuntui kuin olisi nukkunut kuivausrummussa varsinkin, kun yölämpötilatkin ovat nousseet trooppisiksi. Niinpä, kun tuuli eilen iltapäivällä pikkuisen moinasi, siirryimme takaisin parasailiin. Se on nyt puussa ja vie meitä hyvällä yli seitsemän solmun nopeudella koko lailla suoraan kohti St Luciaa. Liikkeet paralla ovat rauhallisia eikä vene käytännössä rullaa juuri lainkaan. Eilen meni puhki 1000:n mailin rajapyykki Kap Verdeltä mitattuna ja vähän myöhemmin päästiin samaisen luvun alle etäisyytenä St Lucialta. Yli puolenvälin siis olemme. Sitä juhlittiin fajitas-aterialla ja ananaskuppikakkujälkiruualla. Niin, sopii arvailla, että millä. Hyvää oli jälleen kerran. Sään jatkuessa tällaisena meilä on hyvät mahdollisuudet päästä perille ensi maanantaihin mennessä, tiistaihin, jos tuulet heikkevät. Eilinen oli aika heikkotuulinen, mutta toisaalta helppoa ja rentoa purjehtimista. Yöksi tuuli tuntuu hiukan nousseen, mutta vaihtelee kyllä jonkin verran sekä suunnaltaan että nopeudeltaan. Ilman ja veden lämpötila jatkaa nousuaan ja vahtia ajetaakin nyt shortseissa ja t-paidassa myös öisin.

Rohkaistumme eilen kokeilemaan kiinnityksiltään hieman vahvistetun hydrogeneraattorin, Watt & Sea:n, toimintaa. Laskimme sen paarpuurin takakulmasta veteen ja siellähän se pysyi! Puuta täytyy tosin koputtaa. Laite on tuottanut sähköä meille eilisen 16:45:stä (UTC) lähtien. Nopeuden noustessa 7,5 solmun paikkeille tuotanto ylittää jo kulutuksen vaikka Eikka-autopilotti ja pakastin syövät yhdessä n.10 amperin verran (24V). Ihan hyvä peli siis on W&S, jos vain vekottimen kiinnitys veneeseen olisi kunnolla suunnitetlu. Sitä parannellaan seuraavan huoltoseisokin aikana.

Tuuli käy nyt kaakosta, 060°, 7 m/s. Nopeutemme on 7 solmua ja suunta 270°. Yö on kirkas ja melkein pilvetön. Täysikuu kumottaa lähes suoraan zeniitistä.

Jukka