Martinique 14:28.016N 60:51.97W

Leeway Turku
Jukka & Anne Laiterä
Thu 26 Feb 2015 13:14
Olemme Martiniquen Le Marinissa, jonne saavuimme puolilta päivin perjantaina 20.2. Matka St. Lucian Marigot Baystä Cul-de-Sacin lahdelle taittui hyvässä slöörissä alta viiden tunnin. Heti ei löytynyt paikkaa laiturista, joten ankkuroimme redille, jossa entuudestaan loikoili satoja veneitä, osa ankkurissa osa poijussa. Cul-de-Sac Marinin Sainte Annen lahdet tuntuivatkin olevan varsin suosittuja etenkin ranskalaisten purjehtijoiden keskuudessa. Puolentoista tunnin kuluttua ankkuroinnistamme vapautui Le Marinin satamasta hyvä kylkikiinnityspaikka, johon siirryimme 13:50 paikallista aikaa. Satamassa oli kiinni muitakin suomalaisia mm. purjelaivasäätiön kuunari Helena, sekä jo Las Palmasista tutut s/y Sissi ja ARCissa voittopokaalin kahmaissut s/y Defyr. Molempien kanssa vaihdoimme tietysti kuulumisia, Defyrin Annikan ja Jaakon kanssa pariinkin otteeseen. Heiltä saimme mm. hyviä vinkkejä kohteista Grenadiinien ja Grenadan suunnalla. 

Juulia ja Samuli lähtivät lauantaina 21.2. aamulla lentäen kohti Dominikaanista tasavaltaa, jossa liittyvät s/y Dyssen miehistöön tarkoituksena seilata vielä sikäläiset sekä Turcs & Caicosin vedet ennen paluuta Las Palmasiin. Annella ja Jukallakin tutustuminen Martiniqueen on jäänyt hieman rajalliseksi, koska aika on kulunut erilaisissa fiksaustoimissa. Jukka on huoltanut mm. WC:t, jotka molemmat kärsivät vuotavista putkista. Keulan vessan pesukoneasennusta purettiin WC-putkien tieltä jo kertaalleen Samulin kanssa St. Luciassa, mutta Jukka joitui ottamaan homman vielä uusiksi, koska septitankissa ilmennyt vuoto ei ottanut asettuakseen. Mainittu työ ei ole mitenkään erityisen miellyttävää, varsinkaan näissä lämpötiloissa, mutta onneksi vika kuitenkin lopulta löytyi. Imutyhjennysyhde oli osittain murtunut tankin liittymäkohdastaan. Vastaavaa tankkia ei täällä saa tietenkään mistään, joten korjaus hoidettiin epoksimassalla. Saapa nähdä pitääkö liitos, vai puretaanko pesukone sijoiltaa vielä kolmannenkin kerran. Genraattorissakin tuli määräaikaishuollon tiimat täyteen. Se hoidettiin 25.2. täällä veneasennushommia tekevän, alunpitäen turkulaisen Simo Winterin toimesta. Mystinen genun käynnistysmoottorivika ei tällä kertaa ilmoitellut itsestään, joten asiaan ei päästy muulla tavalla käsiksi kuin mittailemalla akkujen kuntoa sekä käynnistysmoottorin virrankulutusta ja vastaavan releen toimintaa. Mitään ei tietenkään löytynyt.

Ainakin Le Marin tuntuu olevan varsin eurooppalainen (=ranskalainen) paikka. Salossa liehuu Ranskan trikolori, maksuvälineenä toimii euro ja asiat hoituvat aika hyvin, ranskalaiseen hieman suurpiirteiseen tyyliin tosin. Paikatkin ovat ehkä pikkuisen rempallaan, mutta ihmiset ovat hyvinvoivan ja positiivisen oloisia. Sellaista puutetta ja köyhyyttä, jota kohtasimme St. Lucialla, ei täällä tunnu olevan. Alueelta löytyy runsaasti ravintoloita ja ruoka on luonnollisesti hyvää, kuten gallian tapoihin kuuluu. Paikalliset veneliikkeet ovat erittäin hyvin varusteltuja ja veneen huoltoon liittyviä palveluita on runsaasti tarjolla. Asiointia tosin mutkistaa kielimuuri. Käytännössä täällä puhutaan nimittäin pelkästään ranskaa. Pitkin hampain irtoaa kyllä muutama sana englantiakin, kun paikalliset ensin havaitsevat, että se ei ole äidinkielemme. Anglosakseja on täällä silmiinpistävän vähän. Syynä liene juuri asioinnin hankaluus muilla kuin ranskan kielellä. Meistä ihmiset ovat kyllä tuntuneet ystävällisiltä ja olemme viihtyneet hyvin.

Tänään 26.2.2015 irtoavat kuitenkin köydet ja suuntaamme takaisin kohti etelää. Ensimmäinen pysähdys tehtäneen St. Luciassa ja siitä matka jatkuu sitten kohti St. Vincentiä ja Grenadiineja.

Jukka