Antigua, English Harbour, 17:00.31N 61:45.65W

Leeway Turku
Jukka & Anne Laiterä
Tue 19 Apr 2016 22:01
Antigualle seilattiin leppoisassa 4 m/s:n kryssissä. Matkalla sivuutettiin Montserratin saari idän puolelta, tosin melko etäältä. Saarella on toimiva tulivuori, joka vuoden 1995 ja 1997 purkauksissa tuhosi sen pääkaupungin Plymouthin. Tämän vuosituhannen alussa arveltiin tulivuoren nukahtaneen ja kaupunkia alettiin siivota ja rakentaa uudestaan, kunnes niinkin äskettäin kuin 2006 ja 2010 tulivuori purkautui jälleen ja Plymouth muuttui uudelleen asuinkelvottomaksi. Eipä ole helppoa Montserratissa!

Kaksikymmentä vaille kolme iltapäivällä lekotettiin ankkuri Freeman Bayn pohjaan, kun ensin oli käyty katsastamassa English Harbourin sisemmät sokkelot. Ankkuripaikkaa tosin jouduttiin hieman myöhemmin vaihtamaan, kun läheinen ranta tuntui tuulen kääntyessä tulevan turhan lähelle. Ankkurin mukana nousi metritolkulla pohjaan jäänyttä kettinkiä, josta onneksi melko helposti onnistuttiin keplottelemaan irti.

English Harbour oli aikoinaan Britannian ja Nelsonin laivaston päätukikohta Pienillä Antilleilla. Nelson itse oli sijoitettuna tänne1784. Satamassa onkin varsin runsaasti erilaisia rakennelmia jäljellä näistä ajoista, taloja, telakkavarustusta linnoitteita, ym. Satama sijaitsee oivallisesti ajatellen saapumista sinne purjein sekä toisaalta suojaa hurrikaanilta. Aluetta oli myös helppo puolustaa purjelaiva-aikakauden hyökkäyksiltä. Vanhoissa laivaston rakennuksissa on nykyään hotelleita, ravintoloita, erilaista purjehdukseen liittyvää liiketoimintaa sekä tietysti putiikkeja. Lyhyen kävelymatkan päässä on toinen suuri jahtisatama Falmouth Harbour.

Satuimme parahiksi paikalle, kun Antigua Sailing week oli menossa. Satamasta ja Freeman Baysta olikin mukava seurailla klassikkojahtien paraatia sekä muita viikolle kilpailemaan tulleita veneitä. Nähtiinpä täällä sama englantilainen kansanvenepurjehtija, joka edellisen kerran oli kohdattu tammikuussa 2015 Kap Verdellä. Paikallisesta lehdestä luimme, että kaveri oli seilannut yksin folkkarillaan rapakon yli, osallistunut vuoden 2015 Antigua Sailing Weekiin ja putsannut pöydän pokaaleista - aika sankari!