Merelle! 27:25.76N 15:45:11W

Leeway Turku
Jukka & Anne Laiterä
Mon 24 Nov 2014 20:20
Rantaelämä ruostuttaa niin vennen kuin etenkin miehistön. Siksi oli jo aikakin päästää touvit irti ja lähteä valtamerelle. Las Palmasissa oli mukavaa, mutta sitä varten ei oltu nyt paikalla. Nyt olisi tarkoitus nauttia merielämästä.

Rannasta lähdettiin IsoVeen synttärikuohuvat ja valtavat synttärilahjat tsekattuamme karnevaalimeiningeissä rannoilla olevalle väkijoukolle vilkutellen. Startti ei ollut Leewayltä agressiivisinta sorttia, mutta pari minuuttia yli 1100 UTC lähdettiin kisaan. Aluksi fiilisteltiin, mutta sitten ryhdyttiin virittelemään kaunotarta kulkuun.

Klo 1200 siirryttiin vahtiajoon ja ekan puolivahdin väänsi vahti VV, eli Vesat. Klo 14-16 vahtia piti Pena ja El Reino, elikkäs Risto. Ensimmäisen neljän tunnin täyden vahdin ajoivat Anne ja Jukka.Vahti on neljä tuntia kerrallaan aina seuraavaan puoleen päivään, jolloin ajetaan taas puolivahdit.

Puuhun nostettiin iso ja jenny. Heti lähdön jälkeen meitä saapui tervehtimään kymmenkunta delfiiniä aivan venen viereen. Se tietää perinteen mukaisesti onnekasta matkaa. Parin tunnin jälkeen jiipattiin ja ryhdyttiin ajamaan virsikirjaa. Meno alkoi olemaan varsin vauhdikasta ja KarttuVee kellotti veneen nopeusennätykseksi 15,7 solmua. Moinen kellotus syntyi saaren eteläpuolelle syntyneellä tuulen kiihdytyskaistalla, jolla pitää olla tarkkana, koska tuulen voimakkuus nousee helposti nopeasti puolitoistakertaiseksi. Vauhdin hurmassa ei oltu riittävän tarkkana, eka reivaus jäi muutaman minuutin liian myöhään tehdyksi ja se tehtiin sitten vaikeamman kautta. Nlin kolmen metrin alloonharjalta sattui sopiva lähes parikymmenen metrin sekuntinopeuden puuska osumaan ja preventteristä huolimatta teimme vahinkojiipin. Näillä tuulennopeuksilla se harvoin tapahtuu ilman vahinkoja. Pari tuntia kestäneen tutkiskelun jälkeen vahingot todettiin isopurjeen ohjainkiskon irtoamiseksi mastossa hiukan ekan saalingin yläpuolelta. Asialle ei voi tehdä mitään ja keskustelun jälkeen päätimme jatkaa matkaa toivoen, ettei enempiä murheita asian kanssa synny. Näin alkumatkassa sattuneena ikävä vahinko, mutta ehkäpä siitä nyt on otettu opiksi.

Touhuilun jälkeen juutuimme sitten aikamoiseen tyveneen, jossa ei tuullut mistään ja sikäli kun vähän tuuli, niin joka suunnasta. Kanariasaarten eteläpuolelle näillä tuulilla usein syntyy mokomia, mutta ainakin veharissa kuuluvien engelsmannien puheista päätellen alue on nyt poikkeuksellisen laaja. Ja engelsmannithan tietävät, kun ovat merenkulkijakansaa. Tietävät kyllä sitten kaikki muutkin asiat. Parhaillaan kuitenkin kuljemme suunnalla 230 noin 3,5 solmun nopeudella ja ihmettelemme kuinka kaukaa tulevat saaret tulisi kiertää saman ilmiön välttämiseksi.

Reissun eka lounaskin tuli nautittua ennen pientä tapahtumanpoikasta ja olipas maukas paella. Täällä syödään koirankupeista muovisilla lusikkahaarukoilla. Koirankupeissa on kuminen pohja, joten ne pysyvät hyvin paikallaan kelissäkin. Eka kokeilun jälkeen tuntuu mukavalta olla koira ja saattaa olla, että koiranelämä ei olekaan hyvä vertaus puolikurjuudelle.

Pimeä on laskeutunut merelle ja kulkuvalot sytytetty. Eka keikkuva yö edessä ja reippaalla mielellä alun vastoinkäymisistä selvittynä seilaillaan reissua eteenpäin. Palaillaan asiaan kun satusetä on saanut tämän ikimuistoisen syntymäpäivänsä vietettyä ja seuraava päivä on valjennut. Terveiset kaikille!

IsoVee