Voortgang

Twinga op avontuur
Willem Willemse / Ingrid van den Broek
Thu 9 Aug 2007 22:35
Na twee daagjes zomer in "Boedah" is het nu herfst vandaag. Een goed moment om de hele dag te pitten en lekker bij te komen.
 
Willem is wel vanochtend bij de Volvo Penta Dealer geweest die op zoek is naar alle onderdelen voor reparatie. Hij zou bellen als hij alles gevonden had maar dat is nog niet het geval. Dus even afwachten.
 
Het probleem is in ieder geval bekend. Het schijnen de propellers te zijn. Die schijnen te zwaar te zijn waardoor de saildrive tijdens het varen op de motor slipt en slijt. Ook als de propeller meedraait tijdens het zeilen, wat niet mag maar soms toch doet en lastig te stoppen is, is funest. De saildrive wordt alleen gesmeerd als de motor draait. Het effect is inmiddels bij ons bekend, de boel slaat vast; er komen bronzen deeltjes in de olie, de anti slip laag op het centrale onderdeel van de saildrive wordt eraf geschaafd alsof je met een mini kaas schaaf de boel eraf haalt.
 
Wie had dit gedacht. Wij zeker niet toen we het schip zo kochten en degene die het zo gemonteerd heeft ook zeker niet, anders doe je dit niet. Domme pech dus!!!
 
Wel ervaren wij hier alle medewerking om niet weer zo'n actie te hoeven doen als zonder motoren op deze zeeen varen. Iedereen die wij spreken, o.a. ervaren zeelui in Spitsbergen, een zeer ervaren Duitse zeeman die wij in Spitsbergen gezien hebben en hier ontmoet hebben, het havenpersoneel hier en op Spitsbergen (met meervoudige zee-ervaring), ervaren zeelui in Nederland die ons bellen en mailen enz. verklaren ons voor volslagen gek dat wij de overtocht zonder motor hebben gemaakt.
 
Zelfs met 1 motor op dit schip is het niet voldoende om de overtocht te maken. De capaciteit is immers niet voor niets over 2 motoren verdeeld, aan de kracht van 1 heb je niet genoeg bij dit soort wind en golven. We mogen echt van geluk spreken dat wij a) iemand hebben ingevlogen om ons te helpen tijdens de overtocht b) dat wij veilig hier aangekomen zijn. De kustwacht, hoe goed bedoeld dan ook, geeft weer informatie op basis van gemiddelde weersvoorspellingen van de afgelopen jaren. En, aangezien we van iedereen horen dat dit jaar het weer volslagen van het pad is, (broeikaseffect??), was het echt een te groot risico, met kans op verliezen van boot en bemanning.
 
Afijn, gedane zaken nemen geen keer, genoeg daarover. We zijn er, daar gaat het om, nu verder werken aan de oplossing. Zoals het er nu uitziet zijn de saildrives echt kapot. De Volvo Penta dealer gaf aan dat de bronzen deeltjes in alle honderden onderdelen van de saildrive zijn gekropen, dus die reviseren is op korte termijn onbegonnen werk. Het voorstel is vooralsnog 2 gereviseerde saildrives te vinden en die te plaatsen, scheelt geld en tijd, en daar denken wij natuurlijk aan mee! Daarnaast moeten er 2 nieuwe oorspronkelijke propellers gevonden worden die op de saildrives gemonteerd worden; propellers die goed vast te zetten zijn zodat we niet weer hetzelfde probleem gaan krijgen (ezel enzo). Zo gauw het schip uit het water is gaan de techneuten ook de kapotte motor checken. Duimen allemaal dat deze alleen een opdonder heeft gehad door het vastslaan van de saildrive en dat daar geen blijvende schade aan is. Dan zijn we echt "fucked".
 
Het weer wordt vanaf nu alleen nog maar slechter dus het is een race tegen de tijd om tijdig weer af te kunnen zakken naar Nederland. We hebben echter alle vertrouwen dat we hier een goede oplossing kunnen vinden!