weer terug naar Longyearbyen

Twinga op avontuur
Willem Willemse / Ingrid van den Broek
Tue 10 Jul 2007 03:09
Na een heerlijke dagrust, hebben de dagen en nachten inmiddels omgewisseld, weer opnieuw vertrokken richting Longyearbyen. Duimen dat het niet weer 40 knopen waait want dat was niet echt leuk.
Waarom niet? Niet dat het zeilen dan niet kan, maar omdat we er niet op voorbereid waren, vandaag, maandagmorgen 00.00 uur, zijn we wel voorbereid, en maakt het eigenlijk niet uit, we gaan gewoon de zee op.
 
Het weer was echt bijzonder vandaag, vanuit het fjord stralend zonnig, blauwe lucht, nauwelijks wind, uit het fjord al direct weer, vanaf land, over de gletsjers zeer koude wind van 20 knopen, daarna de zee op, maar voordat je daar bent moet je een ondiep deel oversteken van 20-100 meter diep, en daar lopen de golven altijd hoog op, en ja hoor, de schuimkoppen stonden erop, maar we ploegden er rustig door heen. Op zee veranderde het weer, van zonnig naar bewolkt, van bewolkt naar zonnig, van harde wind naar windstilte, van 1 knoop tot en met 22 knopen, van zuidoost naar noordwest, ofwel, behalve regen, alles gehad wat het weer betreft.
 
Zeggen en schrijven vier schepen tegengekomen, een hurtigrutten, een walvisvaarder, een cruiseschip en een vissersschip en dat allemaal in 36 uur.
 
Druk is het hier dus niet, en zeilboten niet gespot!
 
We zijn nu alweer 28 uur onderweg, en varen op dit moment de isfjorden naar longyearbyen binnen. Over een uur of acht zullen we daar in de haven aankomen, en dan kijken of er nog een plek aan het ponton is. Zo niet, dan wordt het weer ankeren
 
Morgen wordt het een klusdag, donderdag een boodschappendag, vrijdag een uitslaapdag, zaterdag lekker koffiedrinken en lullen in longyearbyen, en zondag zijn arjen en mel er, dus dat wordt weer ouderwets wilmag gezellig.