Het echte zeilen

Twinga op avontuur
Willem Willemse / Ingrid van den Broek
Tue 24 Jul 2007 18:06
Zo, nu weten we wat het echte zeilen is, we hebben in 24 uur wel 30 zeemijl afgelegd, ons all time laagte record. Er is nauwelijks wind, en de stroom en getijde zijn sterker, ofwel, we kunnen wel wat willen maar we worden nu gewoon van Spitsbergen weggeduwd. De zeilen klapperen, maar we kunnen geen snelheid maken, c.q. de koers beinvloeden.
 
Dus wat doen we nu, beetje slapen, boekje lezen en maar proberen een beetje wind te vangen
 
Zojuist contact gehad met het schip Nordkapp van de kustwacht, onze vrienden die ons weggesleept hebben uit de Magdelenefjorden. Zij zitten nog in het noorden van Spitsbergen en gaven aan ons waarschijnlijk morgenochtend te gaan zoeken om proberen ons alsnog naar Longyearbyen te slepen.
 
We hebben onze huidige positie doorgegeven en de stroomrichting zodat ze een idee hebben waar ze moeten gaan zoeken.
 
Het is zo groot en ruim hier, dat wijzelf bijvoorbeeld kunnen zien aan de sea-me radarreflector dat er een schip is dat ons aanradart (woord schrijft vreemd, zal wel niet in de van dalen staan) maar je kan het niet zien, dat geldt dus ook voor de kustwacht, dat wordt nog wel even zoeken voor ze de Twinga weer aan de tros kunnen hangen.
 
Dat contact leggen gaat niet zo maar, je maakt eerst via de marifoon contact met Bodo Radio, dit station zet je op een ander kanaal, checkt wie je bent, zij leggen een verbinding met het schip van de kustwacht, en daarna kan je met hen communiceren. Voor diegene die nog het 27mc bakkie kennen, zo werkt het ongeveer. Maar beter zo dan geen contact, dit heeft ook zijn charme.
 
Een tukkie verder, hadden bovenstaand bericht nog niet verstuurd, is de boot net op het tij omgekeerd en dobbert nu stuurloos rond, er is namelijk helemaal geen wind meer. De zeilen flapperen, en het tij stuurt ons nergens heen. Een beetje naar land, een beetje terug naar zee. Pogingen om het schip te keren naar waar we heen willen, haalt niets uit. Meer dan wachten kunnen we dus niet doen. Zou hier het spreekwoord "geduld is een schone zaak" vandaan komen?
 
Dus lekker lunchen, weer een muziekje aan, weer een boekje erbij....