Wat hebben we nog niet gehad op volle zee?

Twinga op avontuur
Willem Willemse / Ingrid van den Broek
Sun 22 Jul 2007 00:48
AHA, iedereen denkt weer aan het winnen van een fles wijn met een quizvraag, nou vergeet het maar, gaan we nu niet doen! Je krijgt het antwoord direct!
 
ONZE MOTOREN ZIJN BINNEN EEN UUR ACHTER ELKAAR UITGEVALLEN!!!!!
 
Het is zaterdagavond, wij motorzeilen naar het noorden, nog steeds pal wind tegen, dus dat schiet niet op, rond een uur of 11 stopt de stuurboordmotor ermee, Willem gaat storing zoeken maar kan niets vinden, de motor start, slaat aan, maar als je gas wilt geven stopt hij er mee, we vrezen het ergste voor onze saildrive, zou hij weer vastgeslagen zijn? We moeten eerlijk zijn, de moed zakte ons in de schoenen, nee niet weer een dergelijk probleem, we vrezen voor het einde van onze reis.
 
Na heftige discussie, tig keren proberen geven we het op, de stuurboordmotor is voor ons voorbij, we moeten het nu doen met alleen de bakboordmotor.
 
Maar dan slaat het noodlot toe, een uur later stopt ook de bakboordmotor ermee, dat kan niet waar zijn, zitten we zover in het noordwesten van spitsbergen, hebben we geen enkele motor meer!!!!!!
Als dat waar is kunnen we geen haven meer binnenlopen! Ondertussen hebben we te maken met een wind van windkracht 5-6 Bft en golven van een meter of twee, Ingrid zet de fok uit en zorgt voor een veilige zeilkoers, Willem duikt de motorkamer in, wat geen pretje is als het schip over de golven dendert, en wat blijkt na een half uur speuren en proberen, verstopte grove brandstoffilters!!!! Daardoor kregen de motoren geen diesel meer en stopte zij er mee!!!!! Filters er maar even uit gehaald, deze hebben we niet als reserve bij ons, dus die moeten we in Longyearbyen regelen, gelukkig heeft het brandstofsysteem ook nog een filter op de motor zelf (daar hebben we nog een extra set van bij ons), dus nu zonder groffilters, op naar het Raudfjord, daar even lekker slapen, dan de motorkamer schoonmaken (staat een centimeter diesel onder de motoren)
 
En dit is weer een voorbeeld van hoe zwaar de tocht is, telkens sta je weer voor verrassingen, de wanhoop staat soms dichtbij, ben je in staat om het probleem op te lossen, heb je de kennis en de middelen om op volle zee weer te winnen? Luister nog even naar het interview met Ingrid door Casa Luna van vrijdagnacht jl., ook hier spraken we over de angst/wanhoop als er weer problemen opduiken (je kan de uitzending na luisteren op internet via www.ncrv.nl, en dan op zoek naar Casa Luna).