Spitsbergen

Twinga op avontuur
Willem Willemse / Ingrid van den Broek
Sun 1 Jul 2007 22:21
De afgelopen dagen erg genoten! na de walrussen op Poolepynten op weg gegaan naar een aantal gletjsers aan het Isfjord, onder andere de gletsjer van Borebukta. Prachtig, ongerept, ongekend mooi. Moeilijk in te schatten hoe hoog zo'n gletsjer is totdat je vlakbij bent, geweldig, de kleuren varieren van grijs, grauw tot turquoise blauw. Ook de afgebroken brokken prachtig van kleur, dobberend in het water!!! Henk en Anne zijn hier met het bijbootje naar toe gevaren, dus in geuren en kleuren hun verhalen gehoord. Wij zullen dit zeker in de komende weken zelf herhalen!
 
Daarna op weg naar het Tempelfjord, waar we helaas niet aangekomen zijn. Door wind en water werden we nog harder uit het fjord geblazen dan we vooruit kwamen. Dus, koers verlegd en op naar Longyearbyen. Hier hebben we 2 dagen aan de steiger gelegen in afwachtig van mooier weer. En, het mooie is, ook in Longyearbyen valt een hoop te zien en te doen. Al is het op weg naar de supermarkt, elanden of rendieren tegenkomen. Bizar!!!
 
Ook kennisgemaakt met een aantal interessante "figuren". Naast ons liggen 2 Polen, Christopher en Pjotr, met een 20 meter lang stalen schip "Selma". Zij organiseren trips hierheen maar ook naar Antartica. We hebben aan boord een film van hun van Antartica gezien. Prachtig!! Met het yacht door de ijsvelden... zeehonden, penguins......
 
Ook ligt naast ons Mark met de "Jonathan" een 15 meter lang stalen schip. Hij organiseert trips hier in de buurt en is in Nederland bekend doordat hij zich in heeft laten vriezen een van de afgelopen winters. Morgen gaat hij weer met een groep Italianen op pad.
 
En daarnaast een Engelsman en een Deen op de "Dolphin", een autenthiek houten schip van circa 12 meter. Zij staan bekend in Engeland met hun schip, en hun laatste gepubliceerd avontuur was dat de schipper onlangs in Noorwegen door de giek overboord gemept is, het koude water in. Dat, terwijl de matroos binnen sliep en het schip op de autopiloot gewoon verder het fjord in vaarde; totdat het schip op zand vastliep, het gemis van de schipper ontdekt werd en de alarmtroepen een bibberende schipper van de kant een flink aantal mijlen verder op, opgehaald hebben. Dit stond in een vakblad in Engeland gepubliceerd.
 
Last but not least, Jerry, onze verwarde Poolse professor, die te pas en te onpas aanlegt. Je hoort hem pas als hij vlakbij je is, en waar hij dan aan gaat leggen is iedere keer een verrassing. De ene keer klapt hij met zijn stalen schuit op de keien en gooit ons dan lijnen aan om hem vast te leggen; de andere keer hoor je hem net achter je met de punt van zijn schip de steiger op knallen en kan je naar buiten sprinten om daar het lijntje aan te pakken. Toch, hij kan manoevreren als de beste en zelfs in de kleinste ruimtes krijgt hij het voor elkaar om geen ander schip te raken en zijn kont te keren om weer met volle kracht en enthousiasme uit te varen. Vandaag is hij met een groep jonge landgenoten van ons landinwaarts gegaan om ze af te zetten voor een hiking vakantie. Echt, een lust voor het oog!! (foto volgt). Op het dek kan je niet meer lopen van de spullen en rommel, maar dat mag de pret niet drukken!!
 
Echt bijzonder de ontmoetingen die wij hier doen. Ook de Noorse havenmeester; deze man was een aantal jaar geleden "consultant" en reorganiseerde bedrijven. Zijn laatste klus was de haven organiseren. Hij is hier al sinds 2001! Hij geniet zo van het buiten zijn, de combinatie van fysiek werk en "kantoor-werk" dat hij hier nog steeds rondloopt. Hij doet het ook super goed! Toen wij voor de eerste keer aanlegden stond hij al op de kade ons met een brede smile te verwelkomen. That's life!!!
 
Henk en Anne zijn vanochtend weer vertrokken en wij gaan morgen hier nog wat boodschappen doen en lekker de boel weer zeilkaar maken. Woensdag varen we uit naar 80 graden Noorderbreedte!! Het weer is tot en met dinsdag slecht (ook de Dolphin was vanochtend die kant op vertrokken maar vanmiddag alweer terug; er was niet tegen wind en tij op te varen), dus woensdag als het weer het toelaat richting het pakijs en het "Moffen" eiland. Daar gaan we met de bemanning van de "Dolphin" een borrel drinken, hopenlijk onder het genot van walvissen kijken..... (eens kijken wie er het eerst is, met dit onbestendige weer, blijft het een verrassing).