heftige nacht

Twinga op avontuur
Willem Willemse / Ingrid van den Broek
Sat 26 May 2007 18:48
De wind nam afgelopen nacht nog meer toe, tot 35 knopen! Het schip wil wel, had er schik in want die is er tenslotte voor gebouwd (Benno, echt super!), Willem stond aan het roer als een ridder te paard "gaan met die banaan" enne eh Ingrid's maag dacht "doei, hier ben ik niet voor gemaakt". Tja, en Willem kan niet de hele nacht door schipperen dus met de vaste plek aan de reling bij de hand (haha) toch vissersboten ontweken, een aantal keer overstag gegaan en de sloten water ontweken die over het dek rolden! Al doet je lijf niet altijd mee, wat een ervaring! Je grenzen worden aan alle kanten overschreden en wat een kick als je weer in de ochtend kan gaan slapen en denken "heb het weer geschaft".
 
Vandaag wisselende dag qua weer, echt bizar, zo zit je in windkracht 8 met stortbuien, zo valt de wind ineens weg en is het bijna windstil. De golven die een paar uur eerder nog 5 meter waren, zijn ineen klap verdwenen en dobber je een beetje rond. Leuk is dat dan 2 zwaluwen bij je komen schuilen op het dek. Thuis valt dat minder op. Hier is het prachtig om te zien hoe een klein vogeltje een plekje uit de wind zoekt op je schip.
 
Tja en wat doe je zoal behalve zeilen, eten en slapen als je aan boord bent? voor het grote deel van de dag gewoon "er zijn". Maf hoor als je weet dat we in het dagelijks leven van die drukke baasjes zijn.
Je leert wel iedere dag weer bij over de boot, het weer, navigeren en Willem had enorm schik erin toen hij zo zijn koers uit kon zetten en varen dat hij een enorme zwarte donderwolk met onweer voor kon blijven. De tanker die ons pad doorkruiste en waardoor wij weer moesten uitwijken kwam er middenin. Met de verrekijker gaaf om te zien dat je maar een paar mijl verder bent en nergens last van hebt.
 
Het doel voor de nacht is na 4 dagen en nachten op zee, "Vingsand" een piepklein dorpje aan de "Hopen", of anders "Saetervika". Mocht het te laat zijn dat we daar aankomen en niet goed zichtbaar, dan varen we nog even door en gaan in de ochtend lekker aanleggen. Vanaf overmorgen wordt het namelijk volgens de voorspellingen echt flink slechter.