groot, groter, grootst

Twinga op avontuur
Willem Willemse / Ingrid van den Broek
Mon 16 Jul 2007 20:58
Vandaag een laatste uitslaap, poets en opruimdag om na vertrek van een reuze cruiseschip aan het einde van de middag diesel te tanken en weer op pad te gaan, althans, dat was het plan.
 
Helaas kwamen er nog 2 schepen aanmeren die containers gingen lossen dus morgen om 9.00 uur "dieselen" en dan op naar het Raudfjord en Liefdefjord.
 
Het Italiaanse cruiseschip dat er vanochtend lag was echt enorm. Hebben zoiets nog niet eerder gezien deze tocht. Het schip is 295 meter lang en zo hoog als een flat. Bizar groot. Het is zelfs zo groot dat als er iets teveel wind staat, de havenmeester dit schip niet laat aanmeren, het zou zomaar de kade aan gort slaan.... Na navraag met een van de bemanningsleden uit Sardinie (kon Ingrid weer even italiaans "lullen") erachter gekomen dat er 2500 passagiers zijn en 900 man bemanning! Ze hebben zoveel water aan boord dat ze 2 weken kunnen varen zonder bijvullen. De diepgang is een meter of 8 tot 9. Ongelooflijk!
 
Ondertussen is het hier prima te houden in Longyearbyen en erg gezellig. Echt een gaan en komen van zeilboten van diverse nationaliteiten (wij hebben tot nu toe sinds we hier zijn 22 verschillende zeilboten geteld). Zo zit je aan de koffie met een braziliaanse, zo met een fransoos, zo met engelsen aan de borrel en zo meren er weer 7 nederlanders aan die binnengesleept zijn door de kustwacht. Helaas, in de mist een fjord binnengevaren bij Bereneiland en hun roer aan diggelen gevaren op een rots. Het kan zomaar gebeuren! Gisterenavond nog uiteten geweest, de 2e keer deze reis, in een eettentje in de stad.
 
Vandaag de foto's en de video's geordend, we maken er zoveel, anders komen we er in november helemaal niet meer uit. Zullen een poging doen vanaf de film een afdruk van de ijsbeer op de log te zetten, kwaliteit is op de foto helaas minder dan op film.
 
Verder is vandaag de Vaquebond gearriveerd, dit schip was de concurrent van Henk de Velde, heeft nl wel de noord-oost passage gehaald (via noorwegen naar japan), Henk heeft wel gelijk, het schip lijkt meer op een motorsailor dan op een echt mooi zeilschip.
 
Iets verder op ligt de Dagmar Aaen, blijkt van een bekende duitser te zijn, Herr Fuchs. Herr Fuchs zijn schip is van eikenhout, een oud deens visserschip, hij vaart ermee dwars door het pakijs, niet te geloven, wel een gaaf schip om te zien, het weegt meer dan 75000 kilo!
 
O ja, en nog even ter correctie, de foto van de dame in jurk op het ijs met de ijsbeer, is niet Ingrid. Dit is Bente, een Noorse dame die met haar Erik in een speedboot vanaf Oslo naar het ijs zijn gevaren (log een week of 2 geleden). We hadden de jurk mee kunnen nemen, had Bente aangeboden, maar wij zijn iets zuiniger op onze boot dus maar niet onze boot op het ijs parkeren....