Bijna op een pijpleiding gevaren!

Twinga op avontuur
Willem Willemse / Ingrid van den Broek
Thu 12 Jul 2007 16:07
Dinsdag gearriveerd in longyearbyen, je kan het niet geloven, maar de aanlegsteiger was weer vol (er kunnen precies twee boten liggen!). Dan maar ankeren, en dat is hier verdomde lastig, vorige keer hadden we veel last van kelp, waardoor het anker niet goed houd en de boot gaat slepen. Geleerd van de vorige keer, na twee keer pakt het anker, Willem gaat slapen en Ingrid houdt ankerwacht, je weet maar nooit. Na een uur of drie, ook Ingrid naar bed toe, en dan..........................
 
Plotsklaps hoor ik iemand roepen vlak bij de boot, ik schiet uit bed, kijk naar buiten, liggen we nog een meter van de de rotsenwand af!!!! Blijkt dat Amanda van de Mahina zo slim was om in haar dinghy te stappen na gezien te hebben dat wij niet op dek waren en naar de kant sleepten. Dat was dus echt net op tijd, ik naakt naar buiten, motoren aan en gas erop, weg van de rotsen. Zal wel een mooi gezicht geweest zijn, een ding is zeker, het is hier echt te koud om naakt te recreeeren!
 
Ok, zo gezegd zo gedaan, wij het tweede anker opgetuigd, en dat uitgegooid met 100 meter lijn, en dan op 20 meter diepte gaan ankeren. Veel werk en geen succes, anker wilde niet pakken en boot ging er weer vandoor, en toen moest die 100 meter lijn even naar binnen worden gesleurd, na een kwartier lag Willem total loss op het dek, dat is pas zwaar werk. Weer op zoek naar een ondiepere plek en het gewone anker weer uitgegooid, ging prima, wel met ankerwacht geslapen.
 
Woensdag kwam er weer plek vrij aan de steiger en daar liggen we nu, heerlijk rustig, water bijgevuld, en geen gevaar van slepen meer.
 
Boodschappen gehaald met de dinghy en vandaag weer een nieuwe uitdaging, we hebben nu twee van de drie gasflessen gebruikt en wat blijkt, gasflessen in noorwegen hebben een andere vorm en koppeling dan in nederland. Alsof we hier al iedelereen kennen, terwijl me er maar twee en een halve week zijn, weer het dorp in op zoek naar een oplossing. Spullen meegekregen, morgen eens kijken of alles past.
 
Vandaag is het schoonmaakdag, wassen, binnenkant op orde brengen, motorruimte schoonmaken en inspecteren, zo ben je weer uren bezig.
 
Vanmiddag weer even wezen spelevaren met de dinghy, volgens ons konden we via het ondiepe deel van de haven ook bij een watersportzaak komen, dus met z'n tweeen in de boot en scheuren maar, na een half uurtjes blazen over het water, zitten we te lullen over eb en vloed en of het hier droog kan vallen, zie ik plots voor ons een pijpleiding in het water liggen, net op tijd gooi ik het roer van de dinghy om en ontwijk de pijpleiding, dat zou toch echt dom zijn geweest, je rubberboot met buitenboordmotor stuk varen op een pijpleiding!
 
Amanda is met nieuwe crew op de mahani weggevaren naar het noorden, wij wachten op arjen en mel en gaan ook naar het noorden, we hebben afgesproken dat we gaan proberen met meerdere boten ergens te barbecuen, loeuk vooruitzicht!