scene uit een slechte film

Twinga op avontuur
Willem Willemse / Ingrid van den Broek
Wed 15 Aug 2007 23:24

Ingrid liggend, de enige lokale Noorse zender die we kunnen ontvangen kijkend, CSI en dergelijke programma's en Willem, lezend over solo zeilers die net zoveel ellende meemaken als wij. Ineens moeten we allebei lachen. We lijken wel een scène uit een slechte film. 2 gekken met een droom, een schip kopen en naar 80 graden Noorderbreedte en Spitsbergen varen. Nou lekker puh, dat hebben we gered. Tja,en dat daar ongemakken en pech bijkomen, ja, dat gebeurt iedereen als we dat zo horen en lezen. Ervaren zeilers waar gieken van afbreken, roeren van kapotslaan, toiletten van verstoppen of motoren die het op "het moment suprème" begeven.

 

Dit in gedachten kijken we terug naar onze eigen scène: tja kapotte Saildrives en discussies met verzekeringen. Wat waren die dingen ook alweer? Waar dienden die dingen ook alweer voor? Als je huis afbrandt dan ben je verzekerd? Of eh, moest je dan ook alweer aantonen dat je het zelf niet aangestoken hebt? Euwwh, of eh, dat ze je eerst helpen en DAN je doopceel lichten om te zien of je geen crimineel bent in ons eigen Nederland? het is gewoon bij de konijnen af, en konijnen hebben we hier nog niet gezien dus het zal allemaal wel recht kommen; is het niet linksom dan is het rechtsom! Een wat beperkte conclusie zou kunnen zijn dat je in Nederland niet meer voor vol aangezien wordt, hier in Noorwegen nog wel; We lazen vandaag in de Telegraaf als je voor meer dan 9 maanden veroordeeld bent in Nederland, dat je dan je huur huis uit moet; zou dat ook voor boten gelden, als je   te goeder trouw bent maar toch door je verzekering bent veroordeeld en de boot is je eigendom? Misschien toch een idee om ons eigen land een keer te verruilen voor dit prachtige land????? Jullie horen als eerste als onze huizen te huur worden aangeboden, al is het maar om de kosten van de nieuwe saildrives en propellers te bekostigen, haha. Wie weet zit er bij de deal dan een weekje zeilvakantie in Noorwegen bij……

 

We liggen toch maar mooi hier. Voor de rest valt het allemaal wel mee: bedorven melk (teveel lang houdbare melk meegenomen met een te beperkte houdbaarheidsdatum), wat diesel in de bilge door de verstopte filters (sinaasappelsap met een dieselsmaakje schuurt de maag hebben we geleerd), keukenrollen die je al drie keer hebt laten opdrogen om weer her te gebruiken (kan toch ook niet de bedoeling zijn) en een beetje zeeziekte (Maarten had hier een mooi woord voor "mind-fuck") die al snel weer verdwijnt na vaste grond onder de voeten of havens in zicht…..   Ach, zo hebben we allemaal we eens last van iets.

 

Een vriend van ons had hier een mooi credo voor: al is je saildrive kapot, niet onze drive om te sailen: die houden we!!!!