80 graden bereikt!!!!!!!!!!!!!

Twinga op avontuur
Willem Willemse / Ingrid van den Broek
Fri 6 Jul 2007 00:50
Om half zes, lekker aan een warme hap, keken we naar buiten en daar dreef het eerste ijs-eiland voorbij!!!! net zo lang als onze boot, prachtig doorzichtig turquoise van kleur en met een rotgang scheurde dat ding voorbij.....
 
YESS dachten we, de pool is nabij!!!
 
Om half acht turend door de verrekijker leek het net of je bij de kassen in het Westland aankwam. Het weer is zwaarbewolkt maar in de verte was een soort neon verlichting te zien, aan de hele horizon... En ja hoor, daar was het ijs... Het licht weerkaatste zo op het ijs en de sneeuw, dat de lucht erboven helemaal verlicht leek! GEWELDIG!!
 
Wij naar buiten, dik ingepakt, het is hier ECHT koud en slalom gevaren tot zo'n 10 meter voor het ijs. Er scheurden hier en daar behoorlijk stukken af dus we zijn niet dichterbij gevaren. Het is echt heel erg indrukwekkend om zo ver als je kunt kijken ijs te zien; ijs/sneeuw, platte stukken, doorzichtige stukken, bergen, gekke vormen, echt super! langzaam langs het ijs varend kregen we ook nog een mooie blik op de inwoners van de pool: een ijsbeer!!!!!!! kwam daar aangeslenterd en hele clubjes zeeleeuwen of zeehonden, sprongen en zwommen voorbij.
 
Dit was, even voor the record, nog niet op 80 graden maar op 79.49 graden! Daarna langs de ijskust langzamerhand naar boven gevaren, op zoek naar een plek om naar de 80 graden te varen. Dat viel nog niet mee. Vanaf de kant waar wij kwamen was de 80 graden nagenoeg dichtgevroren. Op onze ijskaart was te zien dat we ons in een gebied bevonden met "very open drift ice" en "open drift ice". En laat ons nou net daarboven willen komen bij de "close drift ice". Over die laatste 11 mijl hebben we uren gedaan. Maar het was het dan ook waard. Onze doelen waren Spitsbergen en De Noordpool. Nou, ook bij die Noordpool staat nu het "vinkje": BEREIKT!!!