Hebben wij weer

Twinga op avontuur
Willem Willemse / Ingrid van den Broek
Wed 4 Jul 2007 22:06
Weblog tekst paar uur geleden verstuurd, "over op weg naar 80 graden noorderbreedte, naar het pakijs". Verder nog geen nieuws zeiden we nog tegen elkaar, om dan elkaar aan te kijken en te zeggen "zul je zien, versturen we de tekst voor de log, gebeurt er wat"... en ja hoor, nog geen half uurtje later zegt Willem: "ik zie iets". We hebben met elkaar gediscussieerd wat het zou kunnen zijn, turend door onze verrekijkers, daar ver aan de horizon, een boot?? neeeee, een rots?? neeee, een eh.... onderzeeboot??? ja dachten we, dat moet het zijn....
 
Totdat die "onderzeeboot" door het tij hard onze kant op gesleurd werd, en wat denk je?? De eerste walvis die zowat op de boot ligt en dus heeeeel dichtbij, dood! Drijvend als een reuze dobber, met zij-vin omhoog (vandaar onze gedachte voor een periscoop), en een heel dorp meeuwen die aan hun feestmaal begonnen waren van de overblijfselen. Uiteraard foto's gemaakt, we heel triest om te zien zo'n enorm dier, ronddrijvend als een klein eiland. We schatten het dier op circa 10 meter lang.
 
Dus onze goede burgerplicht gedaan en de Sysselmannen gebeld (medewerkers van de gouverneur van Svalbard); het is onze plicht zolang we hier rondzeilen om alle "abnormalities" te melden. Dus, zo gezegd, zo gedaan.
 
Inmiddels is de wind zo nodig nog meer gaan liggen, dus het gaat maar langzaam vooruit. Maar ach, dat mag de pret niet drukken, een mooie gladde zee, zover als je kunt kijken, met aan de andere kant bergen met gletsjers in de verte waar de zon op schijnt en wolken die tot ongeveer halverwege de bergen hangen, alsof iemand een gordijn een stukje heeft dichtgetrokken.
 
Wel wordt het steeds kouder, het ijs is in aantocht.....
 
(kleine correctie op vorige log: de noordpool, 90 graden is geen 600 kilometer van 80 graden noorderbreedte maar 600 zeemijl)