tutti frutti

Twinga op avontuur
Willem Willemse / Ingrid van den Broek
Fri 13 Jul 2007 23:17
Vandaag een poetsdag!
 
Als je eenmaal begint de witte kap en dek van de Twinga te poetsen, kom je erachter hoeveel wit er aan deze boot zit. Om gek van te worden! Onze dieselverwarming is heerlijk warm maar we geloven dat deze in eerste instantie tot doel heeft roet uitstoten zodat al het wit echt zwart wordt. In Bronnoysund ook al helemaal gepoetst maar nu is ze nog zwarter en viezer dan voorheen.
 
De hele haven liep uit, want iedereen had wel iets te melden. Of leedvermaak over het harde werk dat wij met z'n 2-en verrichten of even een grapje of aanwijzing wat we overgeslagen hadden of even een foto maken van de hardwerkende poetsers. Kijk om je heen en geen enkel ander schip is zo goor als deze was. Hmmm, gelukkig haalt willem morgen de dieselkachel uit elkaar om eens te kijken of er iets af te stellen valt dat voorkomt dat we een grote roethoop worden. Net maar even een van onze reservekacheltjes aangezet. Electrisch!
 
Kregen nog een studente op bezoek die onderzoek doet naar alle zeezoogdieren hier op Svalbard. Of we haar willen helpen. Natuurlijk! geen probleem. Dus wij hebben nu een boekje op zak die wij in moeten vullen iedere keer dat wij een walvis, beer of ander dier zien met allerlei bijzonderheden erbij. Zij is al 7 maanden hier maar heeft nog geen beer gezien. Wij hebben haar verteld van de beer op het pakijs en de dode beer hier in Longyearbyen. Ook gaven we aan al een dode walvis gezien te hebben. Nou, zei ze, dat heb ik allemaal niet maar wel een dood mens....huh.....???!!! Ja, gisteren heeft hier iemand kennelijk zelfmoord gepleegd en zij heeft deze persoon gevonden hier verder op, op een heuvel....  Bizar!
 
Net terug van borrelen bij de Engelsen op de Dolphin. We hadden eigenlijk een date met hun op Moffen Eiland maar dat hebben wij nog niet gered vorige week. En omdat hun VHF het niet deed, hebben we geen contact meer gehad. Maar, nu zijn ze weer hier dus ouderwets lekker zitten lullen, wijntje erbij en gekkigheid vertellen. Altijd gezellig!
 
Morgen de poetsklus afmaken, bleeeh!, en weer plannen maken voor de volgende etappe. Hebben Raudfjorden en Liefdefjorden op de wensenlijst staan (dat is weer noordelijk); hier zijn veel ijsberen te zien en zeehonden! Of, andere optie is naar het zuiden gaan, naar het VonMeijenfjord, hier zijn ook beren te zien en beloega's. He, wat hebben we een naar leven!